naar Marker Nieuws indexpagina

GroenLinks stelt Kamervragen over problemen bij busbedrijf EBS

 
Onlangs kwam het Israelische busbedrijf  EBS met het bericht dat het een miscalculatie heeft gemaakt bij het maken van haar aanbieding bij de aanbesteding van de concessie Waterland. Het bedrijfsresultaat over de afgelopen twee jaar is zeer slecht. Er worden jaarlijks miljoenen verlies geleden. EBS wil daarom de dienstregeling versoberen. De Stadsregio voert hier de komende weken overleg met EBS over.
 
Naar aanleiding van de problemen bij busbedrijf EBS in de regio Waterland heeft Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vragen gesteld aan de Staatssecretaris voor Infrastructuur en Milieu. GroenLinks wil van de staatssecretaris onder andere weten of een winnende partij bij een aanbesteding in het openbaar vervoer tijdens de looptijd van de concessie zomaar de dienstregeling kan wijzigen. Liesbeth van Tongeren: ‘Duizenden busreizigers staan straks in de kou door slechte bedrijfsvoering van de multinational EBS. Als er dan zo nodig marktwerking moet zijn in het openbaar vervoer, laat de markt het dan ook oplossen.’
 
Marktwerking in het openbaar vervoer vindt GroenLinks altijd al een slecht idee. Van Tongeren: ‘EBS heeft de aanbesteding gewonnen met een mooie dienstregeling en goede service. Bij marktwerking hoort dat je die beloften nakomt, ook al blijkt achteraf dat je een misrekening hebt gemaakt. De reiziger mag niet opnieuw de auto in worden gedwongen door verslechtering van de dienstregeling.’
 
Gestelde vragen: 
  • Bent u op de hoogte van de problemen bij busbedrijf EBS (Noordhollands Dagblad, 22 januari 2014)? Zo ja, hoe beoordeelt u deze ontwikkelingen?
  • Heeft u contact met de verantwoordelijke bestuurders van de Stadsregio over deze kwestie? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat heeft u besproken?
  • Welke rol ziet u voor uzelf weggelegd om te voorkomen dat reizigers in deze regio straks weer in de auto stappen in plaats van in de bus?
  • Is het toegestaan dat een partij die een aanbesteding heeft gewonnen gaande de looptijd van de concessie de dienstregeling aanpast? Zo nee, wat gaat u eraan doen als dit toch gebeurt?
  • Bent u het met mij eens dat aanbestedende partijen in het openbaar vervoer zowel winst moeten kunnen maken, maar ook op moeten kunnen draaien voor verliezen?
  • Wat gebeurt er met de buschauffeurs als er een nieuwe dienstregeling komt?
  • Hoe kan ontslag worden voorkomen?
  • Bent u van mening dat de privatisering van het openbaar vervoer heeft geleid tot een beter openbaar vervoer? Zo ja, waar maakt u dat uit op? Zo nee, tot welke consequenties leidt deze conclusie?  
 

Bron: GroenLinks Waterland, maandag 27 januari 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina