naar Marker Nieuws indexpagina
Belastingaanslag 2014 hoogheemraadschap valt hoger uit
”Een noodzakelijke verzekeringspremie voor droge voeten”
 
Binnenkort valt de belastingaanslag voor 2014 van het hoogheemraadschap op de mat. Deze gebruikersaanslag is dit jaar hoger dan vorig jaar. Dat is niet prettig, dat beseft het bestuur van het hoogheemraadschap maar al te goed. Daarom doet het bestuur er alles aan om de stijging zo klein mogelijk te houden, bijvoorbeeld met interne bezuinigingen.
 
Ook het hoogheemraadschap voelt de crisis. De Rijksoverheid legt meer taken bij lagere overheden zoals gemeenten en waterschappen. Daarnaast gaan bedrijven failliet en raken inwoners in betalingsproblemen. Dit betekent minder inkomsten en tegelijk meer kosten. Deze last moet verdeeld worden. Nu extra leningen aangaan zou op korte termijn de belastingbetaler ontlasten, maar toekomstige generaties hiervoor op laten draaien. Het bestuur kiest ervoor om de schuldenlast in toom te houden. Daarnaast voert het hoogheemraadschap een interne bezuiniging door en wordt bekeken of bepaalde projecten kunnen worden uitgesteld.
 
Stijging ten opzichte van 2013
In januari 2014 ontvangen 470.000 ingezetenen een gebruikersaanslag: 310.000 meerpersoons-huishoudens en 160.000 eenpersoonshuishoudens. Meerpersoonshuishoudens betalen € 12,45 meer voor watersysteemheffing en € 13,71 meer voor zuiveringsheffing. Eenpersoonshuishoudens betalen eveneens € 12,45 meer voor de watersysteemheffing en € 4,57 meer voor zuiveringsheffing. In een gemeente waar het hoogheemraadschap ook de zorg heeft voor de wegen buiten de bebouwde kom, zoals de gemeente Waterland,  stijgt de wegenheffing met € 2,43. Dit betekent dat de totale stijging bij betaling in 10 termijnen maximaal 3 euro per maand bedraagt.
 
Kosten
Bij waterveiligheidsprojecten is sprake van hogere kosten (doordat we minder rijkssubsidie krijgen, moeten wij meer betalen). Deze worden gefinancierd uit de Watersysteemheffing. Het hoogheemraadschap voert deze uit op last van het Rijk en Provincie om de veiligheid in Noord-Holland te waarborgen. Zo draagt het hoogheemraadschap bijvoorbeeld in 2014 € 8,7 miljoen bij aan het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Bestuurder Klaas Schaafsma van het hoogheemraadschap: “Het grootste deel van de waterschapsbelasting gaat op aan dijken en watersystemen, om in Noord-Holland veilig te kunnen wonen en werken. Dat is een noodzakelijke verzekeringspremie van ons allen.’’
 
Eigenaren
In april/mei/juni 2014 krijgen 300.000 ingezetenen een eigenarenaanslag (merendeel particulier, klein deel bedrijven en overheden die onroerend goed bezitten). De hoogte daarvan hangt samen met de WOZ-waarde van bijvoorbeeld een huis en/of het aantal hectares grond.
 
Tarieven Hoogheemraadschap 2014 in PDF

Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dinsdag 28 januari 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina