naar Marker Nieuws indexpagina
Onderzoek naar verbetering ecologie Markermeer
via aanleg van rijshouten dammen
 
Grontmij voert samen met De Vries & van de Wiel, Bureau Waardenburg en BWZ ingenieurs voor Rijkswaterstaat experimenten uit in het Markermeer. Afgelopen zomer zijn proefvakken voor het experiment Marker Kwelderwerken aangelegd. De experimenten leveren nuttige informatie op voor diverse natuurbouwprojecten in het Markermeer en het IJsselmeer.
 
In het experiment Marker Kwelderwerken onderzoeken we het opslaan en vastleggen van slib in speciaal daarvoor ontwikkelde compartimenten. Hiermee is het mogelijk een kunstmatig kwelderproces voor zoet water te simuleren. De compartimenten zijn aangelegd volgens het  eeuwenoude concept van de kwelderwerken - bekend van de Waddenkust - en bestaan uit rijshouten dammen.
 
Compartimenten 
De dammen liggen parallel aan en haaks op de oevers van het Markermeer. Tussen palenrijen wordt rijshout gevlochten. Een deel van de compartimenten is gevuld met slib en een deel met zand. Enkele zand- en slibcompartimenten zijn beplant met riet en biezen. Om waterverversing mogelijk te maken en voor de uitwisseling van vis, waterplanten en mosselen zijn een paar openingen tussen de compartimenten en het Markermeer open gehouden.
 
Vastlegging slib 
Met de veldproef onderzoeken we of met rijshouten dammen slib kan worden vastgelegd en of in dergelijke gebieden ecologische processen zoals vegetatieontwikkeling, natuurlijke verlanding, ontwikkeling van paai-, opgroei- en schuilplekken voor vis en rustgebieden voor vogels gestimuleerd kunnen worden.
 
Met de resultaten leveren wij een bijdrage aan het onderzoeksprogramma Natuurlijk(er) Markermeer-IJmeer van Rijkswaterstaat. Het onderzoek richt zich op mogelijkheden om het Markermeer-IJmeer ecologisch gezien gezonder te maken.
 

Bron: Groene Ruimte, dinsdag 4 februari 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina