naar Marker Nieuws indexpagina
SP Waterland op Marken
 
Vanavond is het eerste debat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Deze vindt plaats in het Trefpunt op Marken. Jacob Kes zal namens SP Waterland onze visie over Marken uiteenzetten.
 
Wonen op Marken en de Bennewerf.
Kenmerkend voor Waterland is het open landschap. Dit onderscheidt onze gemeente van de grote stad, en is voor velen van ons de reden dat we hier zijn blijven wonen of juist de reden dat we hier zijn gaan wonen. Het uitzicht dat wij nu over de velden en de wateren op Marken hebben, moeten wij behouden. Het dwangmatig opofferen van het landschap in onze gemeente moet niet leiden tot het veranderen in een buitenwijk van Amsterdam, waar geen groen meer te zien is. SP Waterland gaat zich niet inzetten voor het realiseren van de Bennewerf en zal een coalitie die dat wel doet, op dat vlak niet steunen.
 
SP Waterland is wel voor bouwen van betaalbare en goede woningen op Marken. En dat is mogelijk. Op Marken zijn er betere plekken waar nieuwbouw minder inbreuk pleegt op het landschap. Bij het realiseren van woningen op Marken is het belangrijkste afwegingpunt om wat voor type woningen het zal gaan. Wij willen betaalbare woningen voor jongeren en senioren.
 
De prijsklasse van de seniorenwoningen die de laatste tijd op Marken zijn gebouwd zijn naar onze maatstaven te duur. Oud worden op Marken in een woning die daar op is afgestemd, moet geen luxe probleem worden, maar het moet voor elke Marker mogelijk zijn.
 
Het probleem met de jongerenwoningen is dat deze tijdelijk zijn. Bewoners van jongerenwoningen willen na een aantal jaar wat groters gaan huren of de woningen worden uiteindelijk gesloopt, zoals het geval is bij Voor Anker. Het is dan ook wenselijk dat deze groep kan doorstromen naar betaalbare gezinswoningen. We zien geen heil in het alleen maar bouwen van grote dure eengezinswoningen. Daar staan er genoeg van te koop op Marken. SP Waterland wil dat bij nieuwbouw 40 procent van de woningen betaalbare woningen zullen zijn.
 
De dijken
De dijken en het water zijn een deel van Marken. Marken wordt de komende jaren geconfronteerd met dijkverzwaring. Markers horen inspraak te hebben in hoe de dijken op Marken verzwaard worden. Onderhoud van dijken is essentieel, maar Den Haag hoeft niet voor ons te bepalen hoe de dijken en uitzicht op Marken er uit gaat zien.
 
Toerisme
Marken is voor vele toeristen een Mekka, en voor Markers een hele fijne plek om te wonen. SP Waterland vindt dat de dagtoerismebelasting voor niet-Waterlanders dan ook nodig blijft om Marken leefbaar en autoluw te houden. Toerisme is belangrijk, maar het moet niet ten kosten gaan van Marken of de verkeersveiligheid. SP Waterland zal zich blijven verzetten tegen de idee om een tunnel of brug te bouwen van Marken naar het vaste land. Daarnaast vinden we dat het parkeervak bij het begin van Marken moet worden aangepakt. Wildparkerende toeristen zorgen voor een onveilige verkeerssituatie.
 
De cruiseshipsteiger
SP Waterland weet dat weinig Markers zitten te wachten op de cruiseshipsteiger. Simpele navraag bij Markers sterkt deze conclusie. Het is een aantasting van het uitzicht en geeft overlast, waar Marken weinig voor terugkrijgt. Op andere plaatsen waar deze riviercruiseschepen liggen, zoals Volendam, profiteert de lokale horeca of middenstand nauwelijks. Alles kan aan boord gegeten en gedronken worden volgens het all-in principe. Een bezoekje aan ‘Land- en Zeezicht’ of ‘de Visscher’ zit er niet in. In de vaststelling van het bestemmingplan voor Marken vond bijna de gehele gemeenteraad van Waterland het een goed idee om een steiger van 150 meter toe te staan. SP Waterland blijft tegen de steiger.  
 

Bron: SP Waterland, maandag 10 februari 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina