naar Marker Nieuws indexpagina

SP Waterland over wonen en een leefbaar Waterland

 
SP Waterland wil dat er betaalbare huur- en koopwoningen komen voor startende en oudere Waterlanders. Zo kunnen onze kinderen een woning krijgen in Waterland en ouderen een woning die is afgestemd op hun behoeften en mogelijkheden. SP Waterland zal zich inzetten voor een gemeente die een actieve en betrokken rol hierin neemt. Lijsttrekker Jacob Kes: 'Iiedereen moet goed en degelijk kunnen wonen, ongeacht zijn inkomen. Er zijn meer betaalbare woningen nodig in Waterland. De SP pleit voor 40 procent sociale woningen bij nieuwbouw en het behoud van de huidige sociale woningen.'
 Waterland heeft een gemeente nodig die een actieve en betrokken rol speelt bij de sociale woningbouw. De gemeente moet weer een belangrijke rol krijgen bij het toewijzen van sociale huurwoningen. Dit kan niet langer uitsluitend worden overgelaten aan de woningbouwverenigingen die meer en meer sociale huurwoningen willen afstoten. Door voorrangsregels voor kernbewoners en regiogebondheid is dat mogelijk. SP Waterland wil dat de gemeente Waterland ervoor pleit dat de inkomensgrens voor sociale woningen wordt verhoogd, zodat meer woningzoekende Waterlanders een woning kunnen krijgen. Daarvoor moeten er meer sociale huurwoningen gerealiseerd worden (40% van nieuwbouw).
 
 SP Waterland heeft een duidelijke visie over het wonen in Waterland en de vergroting van de leefbaarheid in onze gemeente. Hieronder staat ons standpunt verder uitgelegd:
 
Wonen in Waterland
Kenmerkend voor Waterland is het open landschap. Dit onderscheidt onze gemeente van de grote stad, en is voor velen van ons de reden dat we hier zijn blijven wonen of juist de reden dat we hier zijn gaan wonen. Het uitzicht dat wij nu over de velden en de wateren hebben, moeten wij behouden. Het dwangmatig volbouwen van onze gemeente moet niet leiden tot het veranderen in een buitenwijk van Amsterdam, waar geen groen meer te zien is. De SP wil dat de gemeente in principe niet toestaat dat bouwplannen in het landelijk gebied worden ontwikkeld. Er zijn nog genoeg bouwlocaties binnen de bebouwde kom die voor ontwikkeling in aanmerking kunnen komen.
 
 De afgelopen jaren zijn er verspreid over Waterland veel huizen bijgebouwd. Zoveel dat de woningmarkt verzadigd is. Nu staan veel woningen te koop, die voor veel Waterlanders onbetaalbaar zijn. SP Waterland wil dat er voornamelijk sociale nieuwbouw in Waterland komt voor starters en ouderen. En alleen wanneer daar vraag naar is vanuit Waterland. Dit betekent betaalbare koop- en huurwoningen en geen dure woningen, die onbetaalbaar zijn voor de inwoners van Waterland.
 
 SP Waterland wil dat de gemeente een actieve rol speelt in de volkshuisvesting en die niet overlaat aan de woningbouwcorporaties en –verenigingen. En de SP wil dat de uitverkoop van sociale woningen stopt. De gemeente dient corporaties zodanig te sturen dat zij een doorstromingsconform huurbeleid gaan vormen. Ook moet de gemeente de mogelijkheid creëren dat woningen van ouderen worden aangepast aan hun behoeften, zodat zij in hun eigen woning kunnen blijven wonen. Daarnaast moet zij aansturen tot het opzetten van kleinschalige woongroepen voor senioren. Op Marken is daar van een mooi voorbeeld gerealiseerd.
 
 SP Waterland stelt voor dat de gemeente de gemeentegronden tegen een lage grondprijs verkocht worden, zodat betaalbare sociale woningen kunnen worden gebouwd. Daarnaast wil de SP dat bestemmingswijzingen alleen in behandeling worden genomen als is vastgesteld dat er geen kettingbeding op de grond is gevestigd. Hiermee bedoelen we dat er geen afspraak gemaakt is over een stuk grond met een derde partij, die een financieel voordeel kan krijgen als de grond tegen een te hoge prijs verkocht wordt. Zo voorkom je onwenselijke grondspeculatie.
Duurzaamheid
De komende jaren wordt duurzaamheid steeds belangrijker. De natuurlijke grondstoffen worden schaarser en duurder. Niet alleen heeft Waterland een verantwoordelijkheid voor het milieu maar ook kan er in de toekomst geld bespaard worden door steeds meer over te schakelen op duurzame energie.
 
Zo wil SP Waterland inzetten op zonne-energie. In overleg met partners, als stichting duurzaam Waterland, kunnen steeds meer daken voorzien worden van zonnecellen. Het streven moet daarnaast zijn om alle gebouwen die in eigendom zijn van de gemeente te voorzien van deze duurzame energiewinning.
 
 Hoewel duurzame energie belangrijk is, is onze landelijke uitstraling ook heel belangrijk. Omdat er meerdere mogelijkheden zijn van duurzame energiewinning, wordt er niet ingezet op hoge windmolens die het landschap aantasten. De winning van schaliegas is onwenselijk in onze gemeente, zolang niet gegarandeerd kan worden dat schaliegas ons drinkwater niet kan besmetten en de keukenkraan als aansteker gaat fungeren. Als die garantie er niet is, is winning van schaliegas voor SP Waterland onbespreekbaar.
 
Katwoude en Gemeentewerf
In 2012/2013 besloten de coalitiepartijen dat de gemeentewerf verplaatst wordt van het Galgeriet naar Katwoude om woningen te kunnen bouwen in het Galgeriet. SP Waterland is altijd tegen dit idee geweest. Het is een verplaatsing van de problemen van een milieustraat in een woonwijk en geen oplossing. Katwoude moet niet het afvoerputje worden van de gemeente Waterland. SP Waterland is van mening dat de gemeente bepaalde onderdelen, zoals asbestinzameling, van de milieustraat moet onderbrengen bij andere gemeenten, zodat het verkeer en de overlast in Katwoude beperkt wordt.
Toewijzing sociale woningen
Waterland heeft een gemeente nodig die een actieve en betrokken rol speelt bij de sociale woningbouw. De passieve rol van de vorige coalities heeft de Algemene Woningbouwvereniging Monnickendam in financiële moeilijkheden gebracht. SP Waterland pleit voor een raadsenquête naar de ondergang van de AWM en de rol die de gemeente daarbij gespeeld heeft. De gemeente moet weer een belangrijke rol krijgen bij het toewijzen van sociale huurwoningen. Dit kan niet langer uitsluitend worden overgelaten aan de woningbouwverenigingen die meer en meer sociale huurwoningen willen afstoten. SP Waterland wil dat de gemeente Waterland ervoor pleit dat de inkomensgrens voor sociale woningen wordt verhoogd, zodat meer woningzoekende Waterlanders een woning kunnen krijgen. Daarvoor moeten er meer sociale huurwoningen gerealiseerd worden (40% van nieuwbouw).
Dijk en meren
De dijken en de meren zijn een deel van Waterland. Onze kernen worden de komende jaren geconfronteerd met dijkverzwaring. Waterlanders horen inspraak te hebben in hoe de dijken in onze gemeente verzwaard worden.
 
Onderhoud van dijken is essentieel. Dat weet Waterland maar al te goed, maar Den Haag hoeft niet voor ons te bepalen hoe onze dijken en ons uitzicht er uit gaat zien.
 
 De kernen en dorpsraden
Waterland heeft negen dorpen en een stad. De gemeente hoort naar behoren in elke kern zijn overheidstaken uit te voeren. Helaas konden we in de afgelopen jaren constateren dat dit niet gebeurd is. In de grote kernen wordt alles geregeld, de kleine kernen komen niet aan bod. SP Waterland vindt dat elke kern recht heeft op goed onderhoud van wegen, een deugdelijk elektranet, snel internet en kabel tv, wat in Uitdam niet het geval is. Ook dient de gemeente de (sport)verenigingen en sociale voorzieningen in de kernen evenredig te steunen.
 SP Waterland vindt dat verkeersveiligheid van groot belang is in de kernen. Dit is hard nodig om de wegen veilig te maken, zodat onze kinderen ontspannen naar school kunnen fietsen of lopen. SP Waterland wil in samenspraak met de bewoners van de kernen en de boerenbedrijven voorstellen doen om hard rijdend sluipverkeer aan te pakken.
 
Marken
 Marken is voor vele toeristen een Mekka, en voor Markers een hele fijne plek om te wonen. SP Waterland vindt dat de dagtoerismebelasting voor niet-Waterlanders dan ook nodig blijft om Marken leefbaar en autoluw te houden. SP Waterland zal zich blijven verzetten tegen de idee om een tunnel of brug te bouwen van Marken naar het vaste land en de steiger voor cruiseschepen.
 

Bron: SP Waterland, woensdag 19 februari 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina