naar Marker Nieuws indexpagina
Cruiseschepen in Marken, afleggen of aanleggen?
#HeteHangijzers
Een van de meest historische havens in Nederland, die van Marken, krijgt mogelijk een aanlegsteiger voor grote riviercruises. Een fantastische bron van inkomsten voor het dorp? Of gaat het pittoreske aangezicht van de haven verloren met zo'n steiger? Verslaggever Anne Kruijsen is de Gouwzee opgegaan om te zien of er plek is voor een 'rivier-Titanic'.
 
De gemeente Waterland wil een steiger bouwen van zo'n 80 meter lang, waar schepen van ruim 130 meter kunnen aanmeren. Dat dit ten koste gaat van het historische aangezicht van het haventje, wil de gemeente compenseren door de toename van toerisme in het dorp. De plannen zijn al in een ver stadium, maar bewoners van het dorp blijven zich verzetten.
 
"Er zijn al geschikte plekken voor dit soort schepen in Monnickendam en Volendam. En de Marken Express (een kleinere veerdienst, red.) is een prima verbinding. Helaas wil riviercruise-organisator AmaWaterways per se aanleggen in Marken", zegt Otto Linthout, wiens huis nu nog vrij uitzicht heeft over de Gouwzee. 
 
Horizonvervuiling
Nadat de gemeente de bezwaren van de bewoners van Marken niet-ontvankelijk had verklaard, zijn de bewoners in het gelijk gesteld door de Raad van State dat er wel sprake is van horizonvervuiling. Het plan is nu aangepast, maar de bewoners zijn nog niet tevreden. Muiterij in Marken, je ziet het vrijdagmiddag in het NH Nieuws vanaf 17.00 uur.
  

Bron: RTV-NH, donderdag 20 februari 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina