naar Marker Nieuws indexpagina
 'Op Marken wordt ons uitzicht straks verpest door een gigantisch cruiseschip'
#HeteHangijzers
de filmploeg op Marken
Een geplande aanlegsteiger voor riviercruiseschepen in de haven van Marken geeft de bewoners veel kopzorgen, want wat levert het op?. In 's lands meest historische haven staat Anne Kruijsen om verslag te doen van dit Hete Hangijzer.
 
Een schip van ruim 120 meter als uitzicht. De bewoners van Marken zijn bang dat dit de realiteit wordt als de aanlegsteiger er komt. "Het is niet alleen horizonvervuiling, maar zo'n schip stoot uitlaatgassen uit, maakt herrie en is 's avonds fel verlicht. We kunnen niet meer genieten van ons rustige, mooie uitzicht", verzucht een bezorgde bewoner die uitkijkt over de Gouwzee.
 
Het argument van de gemeente dat de cruiseschepen veel extra omzet opleveren voor de Markers, wordt in twijfel getrokken. "Op die schepen zijn alle faciliteiten aan boord: eten, drinken, entertainment. Wat zouden ze ons nou extra op moeten leveren?", vertelt een bewoner die vlakbij de dijk woont waaraan de steiger moet komen.
 
Voorstanders
In de souvenirshop van Marken is een heel andere mening te vinden. De eigenaresse ziet de komst van riviercruises wel zitten. "Het is allemaal even afwachten of het echt zoveel overlast gaat veroorzaken. Maar als die toeristen hier 4 uur rondlopen, hebben ze echt wel zin in een hapje of drankje in het dorp".
Uitgezonden op vrijdag 21 februari 2014
Link naar de video op RTV Noord-Holland
Klaas Zeeman heeft een ongezouten mening over de aanleg van de cruisesteiger: TEGEN
Otto Linthout legt uit waar de steiger zou moeten komen en wat de gevolgen zijn voor Marken
Foto's : Jan Cornelis Boes

Bron: RTV-NH, vrijdag 21 februari 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina