naar Marker Nieuws indexpagina
'Buckfast' bijen op Marken
Het bijenstation aan het Oosterpad

 

 

 

 

 

Stichting Buckfast Marken vertegenwoordigd een club van imkers die al geruime tijd een bijzondere bijensoort telen, namelijk de Buckfast bij.
 
Om de zuiverheid van deze soort te behouden en zo mogelijk de eigenschappen te verbeteren, wordt gebruik gemaakt van een bevruchtingsstation. Al sinds begin jaren negentig is er een bevruchtingsstation op Marken. Het station voor de bevruchting van Buckfast koninginnen wordt momenteel door onze stichting beheerd.
 
Marken is een van de weinige plekken in Nederland waar raszuivere aanparingen tot stand kunnen komen doordat het volledig omgeven is door water. Het station is gelegen aan het Oosterpad, de landtong naar de vuurtoren. Vanwege de ligging, de inrichting van het landje en niet in de laatste plaats de toewijding van de vrijwilligers van de stichting, is het uniek in Nederland.
 
Marken is een prachtig "eiland", zowel voor de bewoners als voor toeristen. Ecologisch is het een rijk gebied. Echter, voor bijen is er nauwelijks tot geen overleving mogelijk. Het houden van bijen op Marken, met als doel het oogsten van honing, zal uitlopen op een frustratie. De bijenvolken die tijdens de zomermaanden op Marken staan worden twee maal per week bijgevoerd met honing/suikerwater. Zouden wij dit niet doen dan sterven zij wegens voedselgebrek.
 
Om te garanderen dat er op Marken slechts één soort mannelijke bij vliegt, mogen er geen darren van een andere soort vliegen. Wij zouden dan ook graag zien dat het plaatsen, dan wel het houden van bijen op Marken slechts is voorbehouden aan onze Stichting, bij voorkeur via het opnemen in de APV van de Gemeente Waterland.
 
Waarom is de Buckfast bij zo bijzonder ?
De eigenschap van een op Marken geteelde Buckfast koningin is vooral de zachtaardigheid en zwermtraagheid. Deze bij kan zonder bijenkap en zonder handschoenen behandeld worden. Kan wel steken maar zal dat niet gauw doen. 
De Buckfastbij is gezond en een goede overwinteraar, dat wil zeggen dat wanneer voldoende wintervoer wordt gegeven, deze bij vrijwel zeker de strengste winter kan overleven. Uitermate belangrijk nu de laatste jaren zoveel bijenvolken uitsterven.
De Buckfast bij is uitermate productief. Een goed volk kan per seizoen meer dan gemiddeld honing halen. Uiteraard moet het weer meewerken en moet er natuurlijk een goed drachtgebied zijn.
 
Imkers uit Nederland, maar ook uit België en Duitsland, maken graag gebruik van de kennis en ervaring op het gebied van koninginnenteelt die bij de Stichting aanwezig is. Jaarlijks worden naar Marken tussen de 1.000 en 1.200 kastjes met koninginnen gebracht om door darren van door de stichting geselecteerde bijenvolken te worden bevrucht.

Deze z.g. ‘’eiland’’ koninginnen worden op de thuisstand van de imkers aangewend om mee verder te telen. Het resultaat is dat daaruit jaarlijks enorme hoeveelheden afstammelingen met bovengenoemde goede eigenschappen worden geboren. 
Ook bij politiek Nederland bestaat inmiddels grote belangstelling voor bijen. Zo staan Buckfast volken (waarvan de koningin op Marken is geteeld) o.a. op het Provinciehuis van Noord-Holland, in de tuin van het Binnenhof en het Catshuis. Daarnaast o.a. op de daken van de gemeentehuizen van Amstelveen, Bloemendaal, Haarlem en Heemstede, in verschillende binnentuinen van scholen, kinderboerderijen, enz.
Door het in stand houden en verspreiden van onze gezonde en zachtaardige Buckfastbij zal voor vele bijenhouders het plezier in het imkeren nog groter worden. Mede hierdoor kunnen bijen zonder probleem in stadstuinen gehouden worden om ook hier een van hun belangrijkste taken, namelijk het bestuiven van groenten, fruit, bloemen en planten te kunnen uitvoeren. Ook Marken zal merken dat de flora door bestuiving van onze bijen erop vooruit zal gaan. Deze winter hebben wij namelijk voor het eerst de bijenvolken op Marken laten staan, zodat zijn vanaf het vroege voorjaar hun bestuivingswerk kunnen verrichten.

De bevolking van Marken en de Gemeente Waterland kan trots zijn een dergelijk uniek bevruchtingsstation voor bijen zo dicht in de buurt te hebben.
 
Pierre de Koning / Herman Groen, Bestuurders Stichting Buckfast Marken

 

 

 

 

 

 www.buckfast.nl

Bron: Stichting Buckfast Marken, zondag 2 maart 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina