naar Marker Nieuws indexpagina

GroenLinks en Vleppyie Auwurs organiseren elfkernentocht met volksliedjes

 
GroenLinks en Vleppyie Auwurs organiseren in elf kernen van Waterland huiskamerconcerten. In elke kern brengt Vleppie Auwurs een eigen volkslied ten gehore. Vrijdag 7 maart 2014 begint deze tournee in De Zedde en op woensdag 19 maart 2014 eindigt hij in het gemeentehuis te Monnickendam, bij aanvang van de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen.
 
Elke kern een eigen volkslied, met dat motto ging Vincent Koerse, duo-raadslid voor GroenLinks Waterland, aan de slag. Samen met zijn band Vleppie Auwurs, waar ook kandidaat-raadslid Rick Lagrand deel van uitmaakt.

Lokale volksliedjes zijn een lofzang op hoe mooi en groen dorp of stad is en hoe aardig de mensen voor elkaar zijn. Dat zit op een lijn met het mooie Waterland waar GroenLinks zich voor inzet.
 
Vele zoekacties op het internet en telefoontjes met oudheidkundige verenigingen later kunnen we  vaststellen dat het gelukt is. Sommige kernen waren nog niet in het bezit van een volkslied. In die gevallen is gebruikgemaakt van historisch materiaal plus eigen teksten op bestaande muziek, in de beste volksliedtraditie.
 
Zo is het lied voor Overleek geschreven op ‘The long and winding road’ van de Beatles. Dat is dus geworden de lange kronkelweg met mooie zinsnedes als: “Je rijdt er geen meter recht, je laat elkaar erdoor”
 
Elke avond onthult de website van GroenLinks Waterland een van de volksliedjes. Daar kan de tekst gelezen worden, de ontstaansgeschiedenis van het liedje gevonden worden en kan er meegezongen worden met een YouTube-filmpje. Vrijdag 7 maart 2014 begint de liedjestournee in De Zedde en hij eindigt op woensdag 19 maart 2014 in het gemeentehuis te Monnickendam, bij aanvang van de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen.

Tourschema
 
Havenbuurt 19A op Marken is het kijkhuisje van Sijtje Boes

Bron: Groen Links Waterland, maandag 3 maart 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina