naar Marker Nieuws indexpagina
Marker Wadden goed voor natuur en recreatie
 
"Marker Wadden biedt kansen voor zowel de natuur als de recreatie", zegt wethouder Ruud Luchtenveld van Lelystad tijdens de City Marketing Club.
 
In een volle raadszaal legt hij vrijdagmiddag (7 maart 2014, red.) samen met Projectdirecteur Roel Posthoorn van Natuurmonumenten uit wat die kansen voor Lelystad en de provincie Flevoland zijn.
 
Marker Wadden is een plan van Natuurmonumenten voor de aanleg van een archipel van natuureilanden bij Lelystad. Volgens de wethouder en de projectdirecteur dragen de eilanden bij aan een beter milieu. En dat is nodig, aangezien de vis- en vogelstand in het IJsselmeer de laatste jaren fors is afgenomen.
 
"Het Markermeer heeft geen natuurlijke oevers en het water is troebel door grote hoeveelheden slib", zegt Posthoorn. "Met Marker Wadden pakt Natuurmonumenten beide problemen aan. We vangen het slib op en maken er eilanden met natuuroevers van. Bedreigde dieren en planten profiteren. Tegelijkertijd maken we het Markermeer aantrekkelijker. Zo zijn de nieuwe natuureilanden straks toegankelijk voor natuurliefhebbers en watersporters."
 
De eerste fase van Marker Wadden wordt naar verwachting in 2020 afgerond. In 2018 is het eerste eiland, met een oppervlakte van zo'n honderd hectare, al begaanbaar.
 

Bron: De Stentor, zaterdag 8 maart 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina