naar Marker Nieuws indexpagina
CDA Waterland wil betere aanpak schade en overlast door ganzen 
 
Tienduizenden ganzen foerageren het gehele jaar op de Waterlandse weilanden. De weilanden worden hierbij kaalgevreten en vervuild met uitwerpselen. Veel veehouders lijden hierdoor grote schade die kan oplopen tot in de tienduizenden euro’s. De vergoeding hiervoor uit het Faunafonds is onzeker en het aantal ganzen blijft toenemen. Het CDA wil dat B&W in overleg gaat met de provincie om een oplossing te zoeken en om voldoende geld te regelen voor agrariërs met schade. 

Elk jaar komen er meer ganzen naar de gemeente Waterland. De boeren moeten deze vogels de ruimte geven om te kunnen foerageren. Dit levert schade op omdat het gras wordt aangevreten en wordt vervuild met uitwerpselen. Dit gras is ook voedsel voor de koeien en andere weidevee. Om de geleden schade te vergoeden is er een Faunafonds. Maar als de agrariërs hier aanspraak op willen maken moeten ze al geld betalen en aan het einde van het jaar is het fonds leeg. Hierdoor blijven boeren met kosten achter die in de tienduizenden euro’s kunnen lopen. 

Het CDA Waterland vindt dit halve maatregelen en heeft daarom donderdag een motie (voorstel) ingediend om het college van B&W op te roepen om in overleg te gaan met de provincie Noord-Holland. Het college moet bij dit overleg er op aandringen dat er maatregelen worden genomen om de schade en overlast van de te grote ganzenpopulatie te voorkomen. Ook moet er voldoende budget beschikbaar blijven voor de Waterlandse boeren die schade ondervinden door de ganzen. Deze motie is door de unanieme raad aangenomen.

Er wordt op dit moment in de regio Waterland en het overige deel van Laag Holland niet actief iets gedaan tegen de te grote ganzenpopulatie. Het schudden van de eieren of andere beheer maatregelen om het aantal ganzen dat het hele jaar in Waterland verblijft (standganzen) te verminderen zou een bijdrage kunnen leveren aan het verkleinen van de schade en overlast.
 

Bron: CDA Waterland, vrijdag 14 maart 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina