naar Marker Nieuws indexpagina
Antea Group verwerft opdracht voor MIRT-onderzoek meerlaagsveiligheid Marken
 
In opdracht van Rijkswaterstaat gaat Antea Group onderzoek doen naar de mogelijkheden van meerlaagsveiligheid van het eiland Marken. Met deze pilot moet kennis en ervaring opgedaan worden over de toepasbaarheid en governance van meerlaagsveiligheid. Een mooie opdracht voor Antea Group waar kennis en expertise rondom strategieontwikkeling, ruimtelijk ontwerp, effectbepaling en co-creatie aan bod komen. Antea Group werkt voor deze opdracht samen met HKV Lijn in Water en H+N+S Landschapsarchitecten.
 
De aanleiding is dat de waterkeringen die Marken beschermen tegen een overstroming niet voldoen aan de gestelde eisen. De voorgestelde oplossing binnen HWBP2 stuit op weerstand vanwege het grote ruimtebeslag, gebrek aan draagvlak en de te hoge kosten. Het Rijk en de regio kozen daarom een nieuwe invalshoek. Een verkennend onderzoek wees uit dat er kansen liggen voor het concept meerlaagsveiligheid (MLV).
 
De pilot Marken heeft een tweetal doelstellingen:
 
1) Maatwerkoplossing bieden voor de borging van de waterveiligheid op Marken, en
2) Kennis en ervaring opdoen voor de toepasbaarheid van meerlaagsveiligheid op Marken en in andere situaties.
 
Antea Group gaat aan de slag met een MIRT-onderzoek, waarbij gekeken wordt naar de mogelijkheden om de hoogwaterveiligheid van Marken te borgen. Daarbij komen maatregelen in laag 1 (de dijk), laag 2 (ruimtelijke inrichting in het gebied achter de dijk) en laag 3 (rampenbestrijding en crisisbeheersing, inclusief maatregelen gericht op evacuatie en zelfredzaamheid van de bevolking) aan bod. Het onderzoek moet leiden tot maximaal drie kansrijke oplossingen.
 
Regio en Rijk starten in totaal drie MIRT-onderzoeken (Dordrecht, IJssel-Vechtdelta en Marken) om te zoeken naar mogelijkheden om deze regio’s veiliger te maken tegen overstromingen. In de Pilot Marken werken het Rijk, de provincie Noord-Holland, de gemeente Waterland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland samen. Voor Antea Group en haar partners een unieke kans om middels dit onderzoek een bijdrage te leveren aan de waterveiligheid van Nederland.
 

Bron: Binnenlands Bestuur, dinsdag 18 maart 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina