naar Marker Nieuws indexpagina
Jan Commandeur kreeg 'Gouden Medaille' uitgereikt
Foto : Denise Commandeur
 
Jan Commandeur kreeg vorige week de gouden medaille uitgereikt voor 36 jaar trouwe dienst.
 
Eerst een stukje geschiedenis van het ontstaan van de medaille 
Het eerste Onderscheidingsteken voor Langdurige, Eerlijke en Trouwe Dienst werd in 1825 door Koning Willem I der Nederlanden bij Koninklijk Besluit ingesteld. Een dergelijke onderscheiding was nieuw. In de 18e eeuw werden er nog maar weinig medailles uitgereikt en soldaten en onderofficieren kwamen voor onderscheidingen maar zelden in aanmerking. De eerste medailles voor deze rangen duiken in de napoleontische oorlogen aan Britse en Duitse zijde op. De onderscheiding was voor het leger en het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger gereserveerd. De marine moest nog tot 1845 op een medaille voor trouwe dienst wachten.
 
De koning besloot dat de gediende jaren sinds 1813 voor het ereteken meetelden. De dienstjaren in de Keizerlijk Franse, Hollandse en Bataafse leger en ook die in de geallieerde legers telden niet mee.
 
Het ereteken werd toegekend in brons voor 12 jaar en in zilver voor 24 jaar dienst. Bij Koninklijk Besluit no. 67 van 13 april 1859 werd ook een gouden medaille ingesteld voor 36 jaar trouwe dienst. De tropenjaren, jaren doorgebracht in Nederlands-Indië, telden voor pensioenen en medailles dubbel. Daarom kregen soldaten op Java al na 12 jaar hun zilveren ereteken. De gouden medaille werd daarentegen pas ontvangen na 25 jaar daadwerkelijke dienst en niet na 18 jaren in de tropen.
 
Jan Commandeur
De gouden medaille werd aan Jan Commandeur toegekend daar hij op 9 januari 1978 opkwam op de Koninklijke militaire school in Weert; op 9 januari 2014 was Jan dus 36 jaar militair.
 
Na een opleiding van 27 maanden werd hij onderofficier in de rang van sergeant. In alle jaren daarna werd hij overal in Nederland tewerkgesteld, meestal waren dat plaatsingen voor drie jaar.  Op zijn 33ste werd hij bevordert tot Adjudant (de hoogste onderofficiers rang) en dat is de rang die hij nog steeds heeft. Tevens werd hij ingezet in Kosovo in 1999 bij KFOR bij de Nederlandse eenheid die met de eersten Kosovo inging. In 2006 maakte hij deel uit van de eerste Nederlandse lichting in Afghanistan in de provincie Uruzgan. Daarna volgde nog twee maal een (kort) bezoek aan Afghanistan in Kunduz.
 

Bron: PepProductions, dinsdag 25 maart 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina