naar Marker Nieuws indexpagina

Gezond trakteren, dat doe je zo!

 
Op dinsdagmiddag 8 april tijdens de Hartweek (de collecteweek van de Hartstichting van 6 t/m 12 april), bezoekt de FitFoodFun-Factor bus de Christelijke Basisschool 'De Rietlanden' op Marken, omdat ze zich structureel inzet zodat de kinderen op school meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Tijdens het bezoek van de FitFoodFun-Factor bus krijgen 70 leerlingen uit groep vijf tot en met zeven in een tot kookstudio omgetoverde schoolbus een workshop ‘gezond trakteren’.
 
De Hartstichting zet De Rietlanden in het zonnetje, omdat ze de Lekker Fit!-duim hebben behaald. Deze school wordt beloond met de duim, omdat ze structureel werken met het lespakket Lekker Fit! en aanvullende maatregelen hebben ingezet, zodat kinderen meer gaan bewegen en gezonder eten. De Rietlanden is nu voor het vierde schooljaar bezig met het “Lekker Fit!” project, dat de afgelopen jaren deels werd gefinancierd door gemeente Waterland. Sportservice Zaanstad coördineert het project en begeleidt de deelnemende scholen in deze regio. De Hartstichting is erg trots op De Rietlanden en bedankt hen daarom met een bezoek van de FitFoodFun-Factor bus.
 
Op dinsdagmiddag 8 april wordt de Lekker Fit!-duim uitgereikt door wethouder Schalkwijk van gemeente Waterland. Hij zal het bijbehorende certificaat uitreiken en het gevelbord onthullen, waarmee aangetoond wordt dat De Rietlanden aandacht besteedt aan een gezonde leefstijl.
 
Tijdens het bezoek van de FitFoodFun-Factor bus maken de kinderen een gezonde traktatie, zoals groentefrietjes of een fruitcactus en nemen de leerlingen buiten deel aan het Ren je Rot-spel. Terug in het klaslokaal wordt aandacht besteed aan gezonde voeding en het belang van bewegen. Aan het einde van het programma krijgen de leerlingen allemaal het 'Jij kan gezonde traktaties maken'-certificaat.
 
FitFoodFun-Factor is een samenwerkingsverband van de Hartstichting, het Voedingscentrum en Lidl waarbij de thema’s ‘gezond eten’ en ‘voldoende bewegen’ op basisscholen in Nederland onder de aandacht staan. Dit samenwerkingsverband is tot stand gekomen om het groeiende probleem van overgewicht bij kinderen terug te dringen. Uit onderzoek* blijkt dat kinderen tussen de 8 en 12 jaar vooral ongezond trakteren. Slechts 4% trakteert groente of fruit.
 
* bron: onderzoeksbureau GFK (oktober 2010). Onderzoek naar traktaties op scholen. 
 
FitFoodFun-Factor
Op 22 november 2011 gaf Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het officiële startsein voor FitFoodFun-Factor. Inmiddels hebben ruim 20.000 kinderen actief aan het programma deelgenomen. De meeste scholen hebben na deelname het thema ‘gezond trakteren’ een vaste plek gegeven in hun lesprogramma.
 

Bron: Sportservice Noord-Holland, woensdag 26 maart 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina