naar Marker Nieuws indexpagina
Vervolg coalitiebesprekingen in gemeente Waterland
 
CDA Waterland is door de kiezers als grootste partij gekozen. Dit betekent dat wij het initiatief hebben genomen voor het vormen van een nieuwe coalitie. Afgelopen week hebben we in een tweede ronde met alle partijen verdiepende gesprekken gevoerd. Uit deze ronde is de keuze gevallen om door te praten met GroenLinks, SP, D66 en WaterlandNatuurlijk.
 
Fractievoorzitter Simon Verbeek: ‘Het is een flinke puzzel om met alle wensen en eisen van de verschillende partijen rekening te houden. We hebben een voorkeur voor een brede coalitie. We hebben er vertrouwen in dat we er uit gaan komen.’
 
Verder praten
Afgelopen week is benut om met alle partijen verdiepende gesprekken te voeren. Vaak op de inhoud maar zeker ook over wensen, verwachtingen en personen. Het blijft tenslotte mensenwerk. We hebben ervoor gekozen om op dit moment niet verder te praten met de PvdA en de VVD. Voor de PvdA is niet gekozen, omdat één zetel te weinig is voor een volwaardige rol in de nieuwe coalitie. Ook is een nadrukkelijke voorwaarde van de PvdA een eigen wethouder te leveren. Dat is te begrijpen, maar past niet in de opgave om een brede werkbare coalitie te vormen. Ten aanzien van samenwerking met de VVD lag het moeilijk. Na de twee gesprekken is het CDA Waterland niet overtuigd dat er voldoende basis is om op grond van wederzijds vertrouwen te kunnen samenwerken. De bestuursculturen zijn te verschillend; er was onvoldoende zelfreflectie ten opzichte van gevoerd beleid en personen. Als hier in de basis geen goed gevoel is, is het onverstandig op dit moment verder te praten.
 
Informatie vergaren
 Het CDA Waterland heeft niet stil gezeten na de verkiezingen. Naast de gevoerde gesprekken met de verschillende fracties heeft het CDA Waterland gesprekken gevoerd met onder andere de ambtelijke staf, wooncorporaties en ondernemers. Dit alles om een goed, scherp beeld te krijgen van de huidige stand van zaken van projecten en beleid.
 
Simon Verbeek: ‘Het is van belang dat we een goede start maken met de nieuwe coalitie. Een soort van nulmeting is dan wel ook op zijn plaats. Ook willen we een realistisch coalitieakkoord sluiten. Eén die haalbaar én betaalbaar is. De komende week worden de coalitieonderhandelingen voortgezet.’
 

Bron: CDA Waterland, zaterdag 5 april 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina