naar Marker Nieuws indexpagina
Rondschrijven Stichting Eilandraad Marken april 2014
 
Enquête Visie Marken
In  ons voorgaande rondschrijven hebben wij u gemeld dat de Eilandraad met diverse werkgroepen bezig is een lange termijn visie voor Marken op te stellen. Op onze website vindt u een uitgebreid plan van aanpak. Wij werken aan deze visie vanuit de thema’s Jeugd (peuter/basisschool/jeugdwerk), Toerisme, Verenigingen, Woningbouw, Promotie Marken (als aantrekkelijke woonlocatie), Openbare Ruimte en Voorzieningen (dorpshuis, bibliotheek, openbaar vervoer, bank, sportfaciliteiten, medische zorg, etc.). Wij stellen de huidige situatie vast, kijken vervolgens 10 tot 15 jaar vooruit, en proberen vast te stellen wat we nu kunnen doen om de leefbaarheid op Marken voor langere termijn te waarborgen.
 
Voor het opstellen van deze visie hebben wij uw inbreng nodig. Deze inbreng kunt u geven door middel van het invullen van een enquête die de Eilandraad samen met de diverse werkgroepen heeft samengesteld. De enquête ontvangt u donderdag 17 april 2014 als inlegvel bij 'Ons Streekblad' en is vanaf dat moment ook beschikbaar op www.eilandraad.nl.
U kunt uw formulier tot en met zaterdag 26 april 2014 inleveren bij supermarkt Deen, dorpshuis Het Trefpunt en cafetaria 'de Verkeerde Wereld'. Daar zijn ook extra exemplaren verkrijgbaar, maar onze voorkeur gaat er naar uit dat u de enquête per persoon digitaal invult via www.eilandraad.nl.
 
Optie sponsoring SDW feestverlichting Koningsdag

Na een tip van een inwoner heeft de Eilandraad contact opgenomen met Stichting Duurzaam Waterland (SDW) om te kijken in hoeverre zij een bijdrage kunnen leveren aan de vervanging van gekleurde lampjes van de feestverlichting door LED lampjes. Deze zijn wat duurder, maar gaan langer mee en verbruiken minder stroom. SDW staat open voor sponsoring en wil nader met ons in gesprek. Daarom vragen wij u om uiterlijk 10 mei per buurt c.q. straat een contactpersoon (met e-mailadres) door te geven aan de Eilandraad via info@eilandraad.nl met daarbij het aantal lampjes en hoeveel daarvan reeds LED is. Dit kunt u gemakkelijk tellen zodra ze binnenkort weer hangen. Sponsoring start dan vanaf 2015.
 
Verplaatsen geldautomaat Rabobank

Op 25 maart heeft de Eilandraad een gesprek gehad met Rabobank Waterland over het verplaatsen van de geldautomaat. Rabobank stelt voor om op het parkeerterrein, naast het 'kiss & ride-vak' van Tours & Tickets, een losse unit te plaatsen zoals deze ook bij de ingang van het Waterlandziekenhuis staat. Door ons aangedragen alternatieve locaties, zoals meer centraal in de oude kern, blijken niet bespreekbaar in verband de veiligheidseisen van het geldtransport. De Eilandraad heeft daarom, uitgaande van de genoemde locatie op het parkeerterrein, gewezen op diverse aandachtspunten zoals de verkeerskundige situatie, sociale veiligheid en uiterlijk van de unit in het kader van beschermd stads- en dorpsgezicht. De Rabobank geeft als terugkoppeling onze suggesties mee te nemen en gaat eerst met de leverancier van de unit ter plekke alles in ogenschouw nemen waarna men contact opneemt met Gemeente Waterland voor een omgevingsvergunning.

Oprichten Stichting 'Verenigde Verenigingen en Stichtingen Marken'
Reeds in 2013 had de Eilandraad het voornemen om deze stichting op te richten om onderlinge samenwerking te bevorderen en bijvoorbeeld gezamenlijk materieel en materiaal in te kunnen kopen en te gebruiken. In 2013 was dit daarom als plan B van het burgerparticipatieplan ingediend bij gemeente Waterland. Nu plan A (het leugenbankje) definitief niet door gaat vanwege het niet verkrijgen van de benodigde vergunningen, zijn wij aan de slag gegaan met dit plan B. Allereerst door aanvullende sponsors te zoeken bovenop het budget van € 3.000 van gemeente Waterland. Dit is gelukt omdat ING met een bijdrage van € 750 de oprichtingskosten voor haar rekening neemt en SDW € 4.000 heeft toegezegd voor het aanschaffen van een collectief te gebruiken mobiele LED lichtinstallatie. Wij gaan daarom definitief van start en roepen alle verenigingen en stichtingen op om zich aan te melden voor deelname via info@eilandraad.nl. Geef daarbij aan wie als contactpersoon (met e-mailadres) namens de betreffende vereniging of stichting optreedt. Wij verzoeken u om uiterlijk 10 mei 2014 deze gegevens te verstrekken.
 
Stemmen op opties Burgerparticipatieplan 2014
Wij hebben besloten om de verkiezing te combineren met de bovengenoemde enquête 'Visie Marken'. Van 17 t/m 26 april 2014 heeft u dus de mogelijkheid om uw stem uit te brengen op onderstaande drie opties:
 
1) Bankjes langs omringdijk (eventueel met herdenking personen en onderhoudsplicht familie)
2) Budget om Marken als aantrekkelijke woonlocatie te promoten (o.a. aantrekken jonge gezinnen)
3) Aanbrengen zonnepanelen basisschool De Rietlanden (opbrengst o.a. voor lessen in duurzaamheid)
 
Budget jeugdparticipatie gemeente Waterland
In samenwerking met Stichting Marker Jongeren (SMJ) heeft de Eilandraad met succes een beroep gedaan op het budget jeugdparticipatie. Het plan is om de jeugd via een prijsvraag te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe activiteiten, evenals het waarborgen van het voortbestaan van de SMJ. Bij de uitvoering van het beste plan worden de bedenkers betrokken, waarmee ze ook kennismaken met de bestuurlijke werkzaamheden van de SMJ. Deze winnaars van de prijsvraag zullen bekend worden gemaakt tijdens een feestavond op 23 augustus 2014 op de IJsbaan. U bent allen van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.
 
Borden en vlaggenmast (banner) 'Amsterdam Bezoeken, Holland Zien'

De Eilandraad is door gemeente Waterland geïnformeerd over het plaatsen van borden en banners in het kader van het project 'Amsterdam Bezoeken, Holland Zien' dat als doel heeft toeristen die in Amsterdam verblijven ook de regio te laten bezoeken. Marken valt, net als Volendam, Monnickendam en Edam, onder het thema 'Smalltown Harbours'. De bruine toeristische informatieborden, die je ook vaak langs snelwegen ziet staan, worden in dit kader onder meer langs de N247 (Amsterdam – Edam) en N518 (weg naar Marken) geplaatst zodra Provincie Noord-Holland als wegbeheerder hier toestemming voor geeft. De Eilandraad heeft overigens alleen kunnen adviseren over de exacte locatie van de borden en banners omdat in regionaal verband al overeenstemming was over het project als geheel. De banner is op basis van ons advies ondertussen geplaatst nabij het parkeerhuisje. Voor de plaatsing van de bruine borden is vanuit de Eilandraad geadviseerd om rekening te houden met vrije zichtlijnen voor het verkeer en het aantal borden tot een minimum te beperken zodat Marken haar authentieke uitstraling zo veel mogelijk behoudt.

Convenant Drank & Horecawet 
In ons voorgaande rondschrijven gaven wij al aan dat er per kern een aanvullend convenant opgesteld mag worden tussen de horeca en sportkantines. Dit om sluitingstijden en frequentie van externe verhuur van kantines vast te leggen. Door gemeente Waterland wordt nu een concept opgesteld. Dit bespreken wij binnenkort met de burgemeester waarna wij de betrokkenen uitnodigen voor een eerste overleg.
 
Wij wensen u alvast prettige Paasdagen, groet Henk Zeeman (voorzitter) 
 

Bron: Stichting Eilandraad Marken, dinsdag 8 april 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina