naar Marker Nieuws indexpagina
Ringslangpallets op Marken geplaatst
 
Op Marken zijn vandaag langs de dijk vier ringslangpallets geplaatst, door medewerkers van Landschap Noordholland.
Bij Rozewerf, het Moeras, het Kruis en nabij de vuurtoren.
 
Bij Rozewerf nabij de vuurtoren
het Moeras het Kruis
   
 
Pallets oplossing voor ringslangprobleem
De ringslang is een prachtige, zeldzame en niet giftige slang. De ringslang komt nog in een aantal gebieden in Noord-Holland voor. Soms vindt u de ringslang zelfs in uw eigen (volks)tuin. De ringslang is namelijk dol op compost- en broeihopen. In een aantal gebieden is de ringslang zelfs afhankelijk van de mens die deze mest- en composthopen aanlegt.Om de ringslang te beschermen heeft Landschap Noord-Holland een speciale ringslangpallet ontwikkeld.
 
De ringslangpallet
Met de ringslangpallet creëert u makkelijk een composthoop voor de ringslang. Ze zetten hun eieren af in tussen het compost. De warmte die daar ontstaat broedt de eieren uit. De composthopen zijn ook zeer geschikt voor een vorstvrije winterslaap. 
 
Ringslang is nuttig
De ringslang neemt een plaats in het voedselweb in. Hij eet voornamelijk kikkers en padden en af en toe een visje. Hij wordt gegeten door egels, reigers, roofvogels. Sinds 1950 is de soort met 37% afgenomen. In gebieden waar aandacht voor de soort is neemt deze toe.
 
Ideale plek
De soort doet het goed waar dijken met basalt blokken aanwezig zijn, voortplantingsplekken (broeihopen/composthopen bij boerderijen/particulieren) aanwezig zijn en voldoende voedsel aanwezig is (kikkers in boerenslootjes).In Noord-Holland aan de oostzijde van Amsterdam/Diemen is een kernpopulatie aanwezig. Door de verdwijning van composthopen bij boerderijen (gier/groenbak) is compensatie in de vorm van meer composthopen bij particulieren hard nodig. 
 

Bron: Marjolein Leijen, vrijdag 11 april 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina