naar Marker Nieuws indexpagina
Grote reddingsoefening KNRM op Markermeer
 
Zaterdag 12 april 2014 heeft het KNRM reddingstation Lelystad op het Markermeer een grote oefening georganiseerd. Deze oefening stond in het teken van een aanvaring en een zoekactie. Bij de oefening deden vijf KNRM reddingboten mee welk afkomstig waren uit Lelystad en Marken.
 
Omstreeks 10.00 uur werd de reddingboot van Lelystad gealarmeerd door het kustwacht centrum, er zou een aanvaring hebben plaats gevonden voor de vluchthaven aan de Oostvaardersdijk. Een groot motorschip genaamd Waddenzee zou daar een aanvaring hebben gehad met een baggerschip. Toen de reddingboten Bert en Anneke Knapeen de tijdelijke reddingboot Royal Flush van reddingstation Lelystad ter plaatse kwamen bleek dat er door de klap mensen in het water hadden gelegen en er diverse mensen gewond waren, ook maakte het grote motorschip de Waddenzee water.
 
De reddingboot heeft direct opgeschaald en diverse reddingstations uit Marken en Hoorn werden gealarmeerd ook een schip van Rijkswaterstaat werd om assistentie gevraagd en hierop werd vervolgens door de KNRM Lelystad een OSC (On Scene Coördinator) geplaatst.
 
Er is op dat moment direct een waterpomp overgezet samen met reddingbootopstappers om te inventariseren en eerste hulp te bieden. Kort hierna is de hulp van Marken en Hoorn gearriveerd welk ook bemanningsleden hebben overgezet op het incident schip. Nadat de slachtoffers vervoersklaar waren gemaakt en hierbij eerste hulp was geboden werden de slachtoffers met diverse verwondingen overgebracht met de reddingboot naar de vluchthaven alwaar een ambulance klaar stond. 
 
De oefening stond in het teken van samenwerken tussen diverse diensten en de verschillende communicatie lijnen. De reddingstations en oefenleiding kijken terug op een geslaagde oefening. 
 

Bron: KNRM station Lelystad, zaterdag 12 april 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina