naar Marker Nieuws indexpagina
Olifantenpad aangetroffen op Marken
 
Tijdens onderhoudswerkzaamheden eerder deze week op Marken is dit uitgesleten looppad aangetroffen en vastgelegd. Het betreft hier een zogeheten olifantenpad in de berm van de Kruisbaakweg. Uit onderzoek is gebleken dat deze al vanaf voor 2005 intensief wordt gebruikt. Het betreft hier een wegberm in beheer en onderhoud van het Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier (HHNK).
 
Een olifantenpad of olifantenpaadje, soms ook wel afstekertje genoemd, is een niet-officieel fiets- of wandelpad dat door gebruikers van de reguliere fiets- en wandelpaden in de loop van de tijd wordt gecreëerd. Meestal ontstaat een dergelijk pad in een stuk groen, om zo een klein stuk van de officiële route af te kunnen snijden.
Olifantenpaadjes zijn vernoemd naar de typische eigenschap van olifanten om altijd de kortste weg te kiezen en zich niet in het minst druk te maken over het afwijken van een geplaveid pad. Olifanten hebben dan ook de neiging altijd hetzelfde pad te volgen, hierdoor slijt zich een zichtbaar pad uit in de begroeiing. Daar mensen identiek gedrag vertonen en graag van de geplaveide paden afwijken, ontstaan overal waar mensen zich begeven dergelijke paden.  (bron : Wikipedia)
 
 

Bron: Gemeente Waterland, maandag 14 april 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina