naar Marker Nieuws indexpagina

Actie KNRM Marken na oefening op Markermeer

 
Zaterdagmorgen, 12 april 2014, namen de twee reddingboten van Marken, de 'Frans Verkade' en de 'Hendrik Jacob', deel aan de oefening die door het nieuwe KNRM station Lelystad werd georganiseerd. Na de oefening kwamen de reddingboten in actie voor een zeiljacht met motorstoring.
 
Naast de 'Royal Flush' en de 'Bert en Anneke Knape', waren ook de 'Hayo' en de 'RWS 25' aanwezig.
 
Rond 10.30 uur kwam er voor KNRM station Lelystad een melding binnen van een motorschip dat een aanvaring had gehad met een baggerschip iets ten oosten van de vaargeul bij de Oostvaardersdijk. Direct werd er (voor oefening) opgeschaald en werd om assistentie van KNRM station Marken gevraagd. Eenmaal ter plaatse werd duidelijk dat het motorschip Waddenzee water maakte en er meerdere personen te water lagen. Direct zijn er opstappers overgestapt om eerste hulp te verlenen en te gaan coördineren op het incidentschip. De 'Bert en Anneke Knape' werd aangewezen als On-Scene Coördinator (OSC), later werd deze taak voortgezet vanaf het Rijkswaterstaat vaartuig 'RWS 25'. De overige boten werden ingezet om slachtoffers te evacueren naar de vluchthaven aan de Oostvaardersdijk. Hier stonden enkele ambulances en vrijwilligers gereed om de slachtoffers over te nemen.
 
Toen de situatie onder controle was, en de meeste slachtoffers aan wal stonden, kwam er een melding binnen van een klein onbemand motorbootje. Deze zou  iets ten westen van de Houtribsluizen liggen. Hierop zijn de 'Hayo' en 'Hendrik Jacob', later gevolgd door de 'Bert en Anneke Knape', zoekslagen gaan maken naar de opvarende. De zoekslagen werden gestart vanaf de laatst waargenomen positie. Al snel werd het missende bemanningslid gevonden en richting het boothuis van KNRM Lelystad gebracht.
 
Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde oefening!
Eenmaal terug op Marken, met een bakje koffie voor de neus, ging de pieper; Vaartuig motor problemen, prio 2. Na telefonisch contact met het Kustwachtcentrum te hebben gehad werd er met beide reddingboten uitgevaren. Het zeiljacht 'De Vier Vaesjes' lag nog onder zeil iets net noorden van Volendam. Doordat het jacht motorstoring had kon de schipper niet op eigen kracht de haven van Volendam binnenkomen. Voor de Marina haven Volendam werd een sleepverbinding gemaakt en is het zeiljacht naar binnen gebracht.
 
De eigenaar is direct 'Redder aan de Wal' geworden. Hierna zijn beide reddingboten, na een geslaagde dag, retour station gegaan. 
 
Gepubliceerd op zaterdag 12 april 2014

Bron: KNRM station Marken, dinsdag 15 april 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina