naar Marker Nieuws indexpagina

‘Kinderen van Marken’

 

 

Dinsdag 1 april jongstleden is het Marker Museum weer geopend. Dit seizoen geeft het Marker Museum aandacht aan de de kinderen van Marken.
 
‘Kinderen van Marken’ is dan ook de titel van de seizoenstentoonstelling in het Marker Museum, welke officieel werd geopend door burgemeester van Waterland, mevrouw Luzette Wagenaar-Kroon.
 
De tentoonstelling geeft een beeld van een unieke kindercultuur in textiel, schilderijen, speelgoed en gebruiksvoorwerpen. Boeiend voor álle leeftijden.
 
Kinderen werden op Marken niet aangekleed als kleine volwassenen, maar hadden hun eigen ‘mode’. Jongens en meisjes doorliepen vanaf de geboorte tot ca. 8 jaar verschillende fasen met specifieke kledingstukken, combinaties, motieven, kleuren en haardracht. Heel bijzonder is dat rond het zesde levensjaar kinderen van boven nog ‘kind’ waren, maar van onderen al meer volwassen kleding droegen. Ook was er verschil in daagse dracht en die voor zon- en feestdagen, en belangrijke gebeurtenissen als geboorte, doop, bruiloften en overlijden. De expositie toont dit bijzondere cultuurgoed in aangeklede poppen, schilderijen, speelgoed en andere voorwerpen.   
 
Marker Museum,  Kerkbuurt 44-47, Marken
Geopend van 1 april tot en met 2 november dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 16.00 uur.

 

 

         

Bron: PepProductions, dinsdag 15 april 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina