naar Marker Nieuws indexpagina
Coalitie CDA, GroenLinks, SP en D66 rond in Waterland
Jacob Kes wordt wethouder
 
Afgelopen weken heeft CDA Waterland als eerste partij het initiatief genomen voor de gesprekken om te komen tot een brede coalitie. Gistermiddag is gebleken dat er tussen de overgebleven partijen CDA, GroenLinks, SP en D66 voldoende vertrouwen is om met elkaar in zee te gaan. Fractievoorzitter Simon Verbeek: ‘Het was een goed, maar intensief proces.  We hebben eerst wensen van alle partijen geïnventariseerd en de laatste dagen hebben we geprobeerd deze allemaal te trechteren om tot een akkoord te komen. Dit is gelukt. We zijn tevreden, we zijn het eens over de basis van het coalitieakkoord. De komende week wordt benut het akkoord verder uit te schrijven en de puntjes op de i te zetten.’
 
Vertrouwen
Het proces om te komen tot een coalitie was nog een hele klus. De afgelopen weken is eerst twee maal met alle partijen gesproken. Na deze gesprekken was er een helder beeld op welke punten er consensus gevonden kon worden en met wie. De afgelopen week is er plenair met deze partijen doorgepraat. Dit heeft soms discussies opgeleverd. Tenslotte moeten er compromissen gesloten worden om tot een akkoord te komen. Dit weekend hebben bilaterale gesprekken er toe geleid dat we gistermiddag met elkaar een akkoord hebben kunnen sluiten over de vorming van een nieuwe coalitie. De uitkomst doet recht aan de uitslag van de verkiezingen, waarin CDA, SP en D66 elk een zetel wonnen en GroenLinks er in stemmen op vooruit ging. De keuze voor een brede coalitie speelt in op de veelheid aan extra taken die op de gemeenten afkomen.
 
Wethouders
De wethouderskandidaten zijn bekend. Dit zijn Jean van der Hoeven (CDA), Laura Bromet (GL), Jacob Kes (SP) en Gabriëlle Bekhuis (D66). Het CDA komt met een externe wethouder. Simon Verbeek: ‘Wij hebben in ons CDA- netwerk een ervaren bestuurder gevonden.  Jean van der Hoeven is de afgelopen jaren wethouder geweest in de gemeente Weesp, een vergelijkbare gemeente als Waterland.  Hij heeft een juridische achtergrond en veel ervaring met ruimtelijke ordening zaken. Hij zal daadkrachtig aan de slag gaan om in collegiale samenwerking met de  overige wethouders, de burgemeester en de raad  van deze coalitie een succes te maken’.
 
De wethouders zullen naar verwachting in de raadsvergadering van 24 april 2014 worden benoemd.
 
Jean van der Hoeven Laura Bromet Gabriëlle Bekhuis

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 17 april 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina