naar Marker Nieuws indexpagina
CDA Waterland trots op nieuwe coalitie
 
Het CDA Waterland is trots op de nieuwe coalitie met GroenLinks, SP en D66. Samen met deze partijen willen wij ons blijven inzetten voor alle Waterlanders. Op deze samenwerking is een duidelijk CDA Waterland stempel zichtbaar. De komende vier jaren willen we onder andere de brede scholen van de grond krijgen en komt er een zorgfonds. Onze wethouder Jean van der Hoeven wordt de stuwende kracht voor oa. de ruimtelijke ordening. 
 
Wethouders
Na een intensief formatieproces zijn vandaag de nieuwe kandidaatwethouders gepresenteerd. Onze nieuwe wethouder Jean van der Hoeven zal zich de komende vier jaar gaan inzetten voor ruimtelijke ordening, de realisatie van de brede scholen en economische zaken. Jean van der Hoeven is acht jaar raadslid geweest voor het CDA Weesp en daarna is hij zes jaar wethouder geweest voor dezelfde gemeente. Jean heeft in Weesp, een gemeente van vergelijkbare omvang als Waterland, veel ervaring met het lokale gemeentebestuur opgedaan. Daarnaast is hij beleidsadviseur bij de gemeente Amstelveen. CDA Waterland heeft bewust gekozen voor een ervaren wethouder. De koers van CDA Waterland; daadkracht en focus is terug te vinden in het coalitieakkoord van CDA, GroenLinks, SP en D66.
 
Brede scholen
Tijdens de verkiezingen heeft het CDA Waterland zich sterk gemaakt voor de realisatie van de  brede scholen in Monnickendam en Broek in Waterland. Op dit moment zijn basisschool de Havenrakers in Broek en de scholen op het scholeneiland in Monnickendam verouderd. Het CDA staat voor een stimulerende leeromgeving voor de Waterlandse kinderen.  Het streven is dan ook dat de brede school in Monnickendam in 2016 en die van Broek in Waterland in 2018 klaar moeten zijn.
 
Zorgfonds
In 2014 komen er veel nieuwe zorgtaken naar de gemeente toe. Vanuit Den Haag komt er ook geld om deze taken uit te voeren maar op dit moment is het niet duidelijk of dit geld afdoende is. Het CDA heeft zich daarom tijdens de coalitiebesprekingen sterk gemaakt voor een zorgfonds van 500.000 euro om eventuele te korten op te vangen. Wij willen namelijk niet dat kwetsbare mensen tussen de wal en het schip vallen.
 
Stimuleringsfonds voor vrijwilligers
Het CDA is trots op alle vrijwilligers die Waterland rijk is. Het CDA stimuleringsfonds is in het akkoord opgenomen in plaats van het kernradenbudget. Met dit fonds kunnen nu ook onder andere sportverenigingen en culturele instellingen een beroep doen op het fonds om bijvoorbeeld een activiteit te organiseren. Ook is afgesproken dat er geen verdere bezuinigingen op verenigingen en sociaal culturele instellingen zullen komen. 
 
Bouwprojecten
De Bennewerf is met de nieuwe coalitie een stap dichterbij gekomen. Wij vinden het belangrijk dat dit project voortgezet kan worden. Het investeren in woningen voor jongeren en senioren is belangrijk om de voorzieningen in de verschillende kernen op peil te houden. Als deze groepen wegtrekken is het namelijk ook minder interessant voor ondernemers om te investeren in deze woonplaatsen. Het project de Bennewerf is al zo ver gevorderd dat het na realisatie in deze behoefte kan voldoen. In principe heeft de coalitie er voor gekozen om niet te bouwen in het groen. Maar we zijn niet bij voorbaat tegen alle ontwikkelingen en zullen daarom alle situaties nauwkeurig beoordelen. Het is namelijk niet de bedoeling dat Waterland op slot gaat. Overige locaties als onder andere de Dollard en Minneweg-Noord zullen niet in de komende periode ontwikkeld worden.
 
Tunnel onder Broek in Waterland
De inwoners van Broek in Waterland hebben al jaren last van het vele verkeer dat door hun dorp rijdt. Het CDA Waterland heeft zich tijdens de campagne sterk gemaakt voor een ondertunneling van Broek in Waterland om het dorp te ontzien. De nieuwe coalitie vindt dit een belangrijk speerpunt en wil daarom een werkgroep instellen die actief gaat lobbyen voor deze tunnel. Het is de bedoeling dat deze werkgroep breed gedragen wordt met zowel raadsleden, dorpsraadsleden als inwoners van Broek.

Binnenstad Monnickendam
De binnenstad van Monnickendam krijgt blijvende aandacht in het nieuwe akkoord. Het CDA Waterland is hier blij mee omdat wij vinden dat een stadje als Monnickendam geen ingeslapen dorpje moet worden en aandacht verdient. Het kwartaaloverleg met de ondernemersvereniging wordt daarom gecontinueerd en met de eerder opgerichte Taakgroep Versterking Binnenstad Monnickendam (TVM) is de intentie om de binnenstad meer leven in te blazen.
 

Bron: CDA Waterland, vrijdag 18 april 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina