naar Marker Nieuws indexpagina
Coalitieakkoord gemeente Waterland richt zich op voortgang
 
Vandaag zijn de kandidaat-wethouders en de hoofdlijnen uit het concept coalitieakkoord gepresenteerd. De wethouders staan in de startblokken om Waterland te gaan besturen. Jean van der Hoeven (CDA), Laura Bromet (GroenLinks), Jacob Kes (SP) en Gabriëlle Bekhuis (D66) gaan zich de komende jaren hard maken voor een mooi, groen en welvarend Waterland. Op donderdag 24 april worden de kandidaat-wethouders geďnstalleerd.
 
Wethouders
In het nieuwe college zullen nieuwe wethouders worden benoemd. Een daarvan is een oude bekende, Laura Bromet; “Ik vind het een eer wethouder te worden van onze mooie gemeente Waterland. Ik hoop de komende jaren samen met mijn collega-wethouders te kunnen werken aan een groene gemeente Waterland. Met respect voor ons mooie landschap en een forse verduurzaming op het programma. Een gemeente waar mensen fijn kunnen wonen, werken en leven en niemand buiten de boot valt.”
 
Nieuw binnen Waterland is Jean van der Hoeven (CDA). Hij komt uit Weesp alwaar hij de afgelopen jaren wethouder was. Van der Hoeven: “Het CDA in Waterland heeft mij benaderd hun wethouder te worden. Ik ben daar zeer blij mee. Het is een eer om deze functie in de gemeente Waterland op te pakken, vooral ook omdat ik uit deze bestuursfunctie erg veel voldoening haal. Ik ben erg gemotiveerd om mij als bestuurder voor de samenleving van de gemeente Waterland in te zetten en ik kijk dan ook uit naar deze nieuwe uitdaging.”
Gabrielle Bekhuis (D66) maakt de stap van raadslid naar wethouder ook zij heeft er veel zin in: Bekhuis; “Goed onderwijs is de sleutel tot succes en persoonlijke groei. Ik ga mij de komende vier jaar inzetten om de brede scholen inhoudelijk vorm te geven. Daarnaast ga ik werken aan een visie op recreatie en toerisme. Een goede balans tussen leefbaarheid en toerisme is een uitdaging”.
Jacob Kes zag zijn partij door de verkiezingen enorm groeien. Kes: “Na een blij gevoel dat we de verkiezingen hebben gewonnen is er nu een trots gevoel dat we als SP mee kunnen besturen in Waterland. We kunnen een verschil maken in het in stand houden van de voorzieningen. Ook de zorgtaken die de gemeente erbij krijgt hebben de volle aandacht van de SP. Zelf ben ik uiteraard trots dat ik namens de SP als wethouder mag toetreden tot het college.”
 
Hoofd thema’s van het akkoord
Het nieuwe college zal zich de komende jaren gaan inzetten voor de ontwikkeling van de brede scholen. Zo wordt er naar gestreefd dat de brede school in Monnickendam in 2016 in gebruik kan worden genomen. De decentralisaties in de zorg zullen nadrukkelijke aandacht krijgen. De insteek wordt een soepele overgang waarbij geen mensen tussen het wal en het schip zullen vallen. Indien dit toch dreigt te gebeuren worden mensen geholpen door het zorgfonds dat het college wil gaan instellen. In het kader van de participatiewet worden mensen niet verplicht tot een tegenprestatie maar wordt de nadruk gelegd op het stimuleren van een maatschappelijke bijdrage.
 
Een van de speerpunten van het college is recreatie en toerisme. Vanuit een breed perspectief wordt een visie op opgesteld waarbij er gestreefd wordt naar een evenwicht tussen wonen, toerisme en recreatie.
 
Het huidige kernradenbudget zal stimuleringsfonds gaan heten en een bredere bestemming kennen. Naast kernraden kunnen ook sportverenigingen, en sociaal- culturele instellingen of bewoners met een maatschappelijk doel er een beroep op doen. Er worden geen verdere bezuinigingen op sociaal culturele instellingen en zorginstellingen doorgevoerd.
De Bolder zal daarbij aandacht krijgen tot de oplevering van de Brede School. Om een beeld van de bestuurlijke toekomst van Waterland te krijgen wordt er een quick scan van de sterktes/zwaktes uitgevoerd. 
 
De Bennewerf krijgt een andere woningverdeling waarbij er meer starterswoningen en minder dure woningen zullen worden gebouwd. SP en CDA zullen voor dit voorstel stemmen. Voor D66 en GL is dit een vrije kwestie binnen het college.
Bij sociale woningbouw wordt de regel gehanteerd dat 30% van de nieuw te bouwen woningen behoort tot het sociale segment met een inkomen tot € 34.000 en 10% met een inkomen tot € 43.000. Het college wil dat Waterland zich blijft ontwikkelen. Zo zal er voor de jachthaven de Zeilhoek worden gekozen voor de zgn ‘bewonersvariant’. Het hotel op het Hemmeland zal worden voortgezet. Erfpachtopbrengsten van het hotel worden zonodig ingezet voor onderhoud van het Hemmeland. Voor de SP is dit een vrije kwestie. Bouwen buiten het bestaand bebouwd gebied zal met grote terughoudendheid worden beoordeeld. Er worden geen nieuwe aanvragen voor stallen groter dan 1.5 hectare gehonoreerd. Het bedrijventerrein de Dollard lijkt juridisch niet haalbaar en is daarmee voor dit college van de baan.
 
Het college is voorstander van het behoud van voorzieningen en is dan ook voorstander van het plan van de lokale ondernemer in Broek in Waterland om een supermarkt met daarbij woningen te realiseren. De bouwval bekend als ‘Stuttenburgh’ mag worden gesloopt en zal gaan dienen als parkeerplaats waardoor de lokale parkeerdruk wordt verlaagd. De binnenstad van Monnickendam zal blijvend aandacht verdienen. Zo wordt er bij het Galgeriet ingezet op ‘organische groei’. Geen grootse en meeslepende plannen maar de mogelijkheid voor de huidige en toekomstige ondernemers om het gebied weer aantrekkelijk te maken. Gedacht kan worden om leegstaande panden (tijdelijk) te gebruiken voor winkels, bedrijven en kunstenaars. Ook is er de intentie om de eerder gerichte taakgroep versterking binnenstad Monnickendam (TVM) weer nieuw leven in te blazen.
 
Het college zal haar uiterste best doen voor een actieve lobby voor de ondertunneling van Broek in Waterland. Een tunnel wordt gezien als verbetering van de bereikbaarheid van Waterland. Verder worden bij onveilige oversteekplaatsen praktische maatregelen genomen om de situatie te verbeteren. De gemeente zal grondig verduurzamen. Voorbeelden; energie besparen door energiebesparende maatregelen en stimuleren van elektrisch vervoer. Het college is voor minder regels maar de regels die er zijn te handhaven. Hiervoor wordt meer inzet gepleegd op handhaving.
 
Het college staat een gezond, financieel beleid en een sluitende begroting voor.
 
Hieronder treft u een korte beschrijving van de kandidaat-wethouders
Totaal 2,55 Fte (fulltime-equivalent)
 
Jean van der Hoeven (CDA) (0,75 fte)
Jean van der Hoeven (53) is woonachtig in Weesp en is naast zijn werk bij de gemeente Amstelveen, als adviseur bij de afdeling Beleid, acht jaar raadslid geweest voor het CDA in Weesp. Daarna is hij – tot nu toe – zes jaar wethouder in Weesp. Daarnaast trad hij – tot nu toe – op als voorzitter van het regionaal portefeuillehoudersoverleg Milieu en Duurzaamheid van de Regio Gooi en Vechtstreek. Jean van der Hoeven heeft rechten gestudeerd aan de Rijksuniversiteit in Groningen en daarna een postdoctorale opleiding internationaal en Europees recht gevolgd in De Haag. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter van 14 jaar. Jean van der Hoeven: “Het CDA in Waterland heeft mij benaderd voor het ambt van wethouder. Ik ben daar zeer blij mee. Het is een eer om deze functie in de gemeente Waterland op te pakken, vooral ook omdat ik uit deze bestuursfunctie erg veel voldoening haal. Ik ben erg gemotiveerd om mij als bestuurder voor de samenleving van de gemeente Waterland in te zetten en ik kijk dan ook uit naar deze nieuwe uitdaging.”
 
Portefeuilles:
Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Economische zaken
Projecten Bouw brede scholen
 
Laura Bromet (GL) (0,60 fte)
Laura Bromet (44) woont haar hele leven in Waterland en is de afgelopen acht jaar raadslid namens GroenLinks geweest. Sinds 2008 was zij fractievoorzitter. Laura studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Na 12 jaar te hebben gewerkt bij mediabedrijf Bromet & dochters werkte zij achtereenvolgens bij Milieudefensie, de Tweede Kamerfractie van GroenLinks en bij de Vereniging Natuurmonumenten.Ze is getrouwd, heeft twee zonen en twee dochters en woont in Overleek. Laura Bromet: “Ik vind het een eer wethouder te worden van onze mooie gemeente Waterland. Ik hoop de komende jaren samen met mijn collega-wethouders te kunnen werken aan een groene gemeente Waterland. Met respect voor ons mooie landschap en een forse verduurzaming op het programma. Een gemeente waar mensen fijn kunnen wonen, werken en leven en niemand buiten de boot valt.”
 
Portefeuilles:
Duurzaamheid en Milieu inclusief Monumentenzorg
Werk en Inkomen inclusief Baanstede
Openbare Werken
Verkeer en Vervoer
Publiekszaken en Communicatie
 
Gabriëlla Bekhuis (D66) (0,50 fte)
Gabričlla Bekhuis (44) is sociologe en sinds 2010 fractievoorzitter van D66 Waterland. Zij werkt als beleidsmedewerker bij de Centrale Dorpenraad in Landelijk Amsterdam Noord. Zij richt zich op bewonersparticipatie en ruimtelijke ordeningsvraagstukken die spelen in het landelijke gebied dat grenst aan de gemeente Waterland. Ze heeft werkervaring opgedaan als communicatieadviseur, beleidsmedewerker in het onderwijs en is woordvoerder geweest bij Bureau Inburgering Amsterdam. Zij is een bruggenbouwer met visie en daadkracht en beleeft enorm plezier aan het bijdragen tot een mooier Waterland.
 
Portefeuilles:
Onderwijs en Basiseducatie
Burgerparticipatie en Kernen Toerisme en Recreatie
Sport en Cultuur
 
Jacob Kes (SP) (0,70 fte)
Jacob Kes (36) is opgegroeid op Marken woont alweer enige jaren in Monnickendam. Sinds 2010 is hij fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Waterland. Na een opleiding weg- en waterbouwkunde heeft Jacob gewerkt bij de gemeente Rotterdam en Amsterdam. Momenteel is hij projectmanager gebiedsontwikkeling in Amsterdam. Jacob heeft samen met zijn vrouw een dochter van twee maanden oud. Jacob Kes: “Na een blij gevoel dat we de verkiezingen hebben gewonnen is er nu een trots gevoel dat we als SP mee kunnen besturen in Waterland. We kunnen een verschil maken in het in stand houden van de voorzieningen. Ook de zorgtaken die de gemeente erbij krijgt hebben de volle aandacht van de SP. Zelf ben ik uiteraard trots dat ik namens de SP als wethouder mag toetreden tot het college.”
 
Portefeuilles:
Zorg en Welzijn
Financiën
Interne zaken (Algemene en Juridische Zaken, Facilitaire Zaken en Grondzaken)
 
(portefeuilles onder voorbehoud)
 

Bron: Gemeente Waterland, vrijdag 18 april 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina