naar Marker Nieuws indexpagina
Verzet tegen riviercruiseschepen op Marken gaat door
 
Ondanks een motie van de gemeenteraad van Waterland om geen overeenkomsten te sluiten voor het afmeren van grote riviercruiseschepen in Marken, stapten tegenstanders deze week toch naar de Raad van State. Ze eisten dat de mogelijkheid voor het aanmeren van zulke schepen uit het bestemmingsplan voor Marken wordt geschrapt.
 
Volgens de tegenstanders, waaronder bewoners van de haven, het dorp en de stichting Mooi Marken, gaat de gemeenteraad dus niet ver genoeg. Hun angst is dat een nieuwe gemeenteraad toch weer gebruik kan maken van de mogelijkheid in het bestemmingsplan om de grote schepen een plek te geven in de haven. Die nieuwe gemeenteraad kan er in principe over vier jaar zijn.

Een bestemmingsplan heeft een looptijd van tien jaar. Dat lijkt de tegenstanders meer tijd te geven om de ongewenste schepen tegen te houden, als de Raad van State die mogelijkheid schrapt. Maar een bestemmingsplan kan altijd tussentijds worden herzien om de schepen alsnog toe te laten. Dus veel schieten de tegenstanders er niet mee op. 

De voorzitter van de Raad leek niet veel zin te hebben om nog veel tijd te besteden aan de bezwaren nu de storm in Marken is gaan liggen dankzij de motie. Maar de tegenstanders willen dat de Raad toch goed kijkt naar de gevolgen van de komst van grote schepen naar de haven. 

Dan gaat het niet alleen om aantasting van het kleinschalige beeld van de haven door deze enorme schepen en het verpesten van uitzicht op de Gouwzee. Ook de invloed van de schepen op de Europees beschermde Gouwzee moet worden beoordeeld door de Raad, vinden de tegenstanders.

Mooi Marken wees de Raad ook op provinciale regels die de bouw van een 65 meter lange aanlegsteiger zouden verbieden. Volgens Mooi Marken past het ook niet dat de schepen hoger zijn dan de huisjes aan de haven.

De gemeente had de Raad al eerder gemeld dat er geen woordvoerders naar de zitting zouden komen. De gemeente kon na de motie moeilijk nog een pleidooi houden om de grote schepen toch toe te laten. 

De Raad doet over zes weken uitspraak.
 
 

Bron: Dichtbij.nl, vrijdag 25 april 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina