naar Marker Nieuws indexpagina
Marker Bruiloft in Zuiderzeemuseum op zondag 18 mei
 
Nieuwsgierig naar de manier waarop men 100 jaar geleden in het huwelijksbootje stapte? Woon dan op zondag 18 mei een traditionele Marker bruiloft bij.
 
Tijdens dit evenement worden de gebruiken en gewoonten van vroeger getoond. De bruiloftsgasten, gehuld in de officiële Marker klederdracht, zitten aan een lange tafel en nemen om de beurt een schep uit de kom die rond gaat en waar de traditionele boerenjongens in zit: rozijnen in brandewijn. Museumbezoekers kunnen ook zelf proeven van de boerenjongens en klassieke tulband die natuurlijk niet op de bruiloft mogen ontbreken.
 
Buitenmuseum
De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderddertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist, waar kinderen kleurrijke klederdracht mogen aantrekken. Eet een hapje mee bij het Huishouden 1920 of proef een versgerookt visje bij de rokerij. Een aantal presentaties biedt een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals het touwproject van Christien Meindertsma naast de touwslagerij.
 
Ruik de tijd
Dit jaar staat het buitenmuseum met het thema 'Ruik de tijd in het teken van geuren van vroeger en nu'. Op twintig plaatsen in het buitenmuseum ruik je de geuren van bijvoorbeeld de zilte lucht van de Zuiderzee, een brandend petroleumstel, de koeien in de boerderij of vers gepelde garnalen. Daarnaast vind je er ook het spannende Geurstation van Atelier Ted Noten. Laat je dit jaar dus prikkelen door geuren; ga je neus achterna en ontdek de lekkerste én de smerigste geuren!
 
Foto's Marker bruiloft in Zuiderzeemuseum op zondag 5 mei 2013 Link naar de 'uitnodiging bruiloftsgasten Markerbruiloft 18 mei'
www.Zuiderzeemuseum.nl

Bron: Zuiderzeemuseum, dinsdag 6 mei 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina