naar Marker Nieuws indexpagina
Ajax Vrouwen naar bekerfinale na winst op FC Twente
Finale 9 juni 2014 : Ajax - PSV/Eindhoven
  FC Twente - Ajax 0-2

De Ajax Vrouwen hebben zich zondag geplaatst voor de bekerfinale. In Enschede won de ploeg van trainer Ed Engelkes met 0-2 van FC Twente. Claudia van den Heiligenberg (al in de zevende minuut) en Eshly Bakker (kort na rust) scoorden de doelpunten. In de finale, die op 9 juni wordt gespeeld, is PSV/Eindhoven de opponent.

Het was de derde keer dat Ajax en FC Twente elkaar dit seizoen troffen. Was Ajax eerder dit seizoen in Enschede al eens met 4-0 te sterk voor Twente, in de Amsterdam ArenA wonnen de Tukkers met minimaal verschil, 1-0. Dat duel betekende de inzet van een ietwat negatieve spiraal, want na die domper volgde qua fraai resultaat alleen nog de bekerzege op de amateurs van Heerenveen en de competitiewinst tegen ADO/Den Haag.

Maar met het bereiken van de bekerfinale zou het seizoen toch nog een glorieus einde kunnen krijgen. Daar waren de Ajax Vrouwen zich terdege van bewust toen ze naar Enschede reisden voor de halve finale.

In de derde minuut kwamen zij goed weg toen Shanice van der Sanden namens FC Twente net naast schoot. Het bleek een indicatie voor het wedstrijdverloop, waarin het de Ajax Vrouwen bepaald niet tegen zat. Zo zat de eerste de beste kans van de Amsterdamse speelsters er gelijk in. Desiree van Lunteren verstuurde in de zevende minuut een voorzet op maat, die door Claudia van den Heiligenberg eenvoudig werd binnen gekopt, 0-1. Ajax zat op rozen. Bij tegenstander FC Twente zat het geluk bepaald niet mee. Zo draaide rond het half uur de bal uit een corner op de lat, werkte Kerkdijk het speeltuig net naast en kopte vijf minuten voor rust Marlous Pieëte ook nog op de lat. Daardoor zochten de Ajax Vrouwen, die zelf via een listig schot van Tessel Middag dicht bij de 0-2 waren, met goed gemoed de kleedkamers op.

In het begin van de tweede helft herhaalde het scenario zich. Eshly Bakker passeerde al in de derde minuut keepster Van Veenendaal, 0-2. Twente moest daarna nog meer komen, maar de organisatie bij de Ajax Vrouwen stond uitstekend. Pas in de slotfase kreeg de thuisploeg enkele grotere mogelijkheden maar het was vooral Claudia van den Heiligenberg - na de wissel Hogewoning/Versteegt als linksback functionerend - die voorkwam dat Twente succesvol was.
Hoewel de BeNeLeague nog vier duels in petto heeft, zullen de Ajax Vrouwen nu al uitkijken naar 9 juni als de finale tegen PSV/Eindhoven op het programma staat.