naar Marker Nieuws indexpagina
Nieuwe reeks 'Zicht op de Zuiderzee'
Op donderdagavond 29 mei 2014 zendt RTV Noord-Holland de tweede reeks afleveringen over het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen uit. De serie, Zicht op de Zuiderzee genaamd, geeft een uniek kijkje achter de schermen van het museum. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn de feestelijk opening van het buitenmuseum met Barry Atsma, een dierencasting met filmregisseur Johan Nijenhuis en een traditionele Marker bruiloft.
 
De serie wordt naast donderdag 29 mei ook op 5, 12 en 19 juni om 20.40 en 23.40 uur uitgezonden bij de televisiezender. De uitzendingen worden iedere vrijdag om 16.30 uur en in het weekend herhaald. De serie wordt ook op AT5 uitgezonden.

Eerste aflevering
In de eerste aflevering van deze serie ruiken bezoekers geuren van vroeger en halen zij herinneringen en oude verhalen op. Op allerlei plekken in het museum laten bezoekers zich door een geur naar een andere tijd voeren. Dit kan onder andere bij het Geurstation, ontworpen door Atelier Ted Noten. Speciaal voor de openingsdag van het thema Ruik de tijd komt er hoog bezoek uit Engeland, met een heel kostbaar parfum. Barry Atsma, de meest begeerde vrijgezel van Nederland, wacht een rij smachtende vrouwen die door hem besprenkeld worden met Betrothal.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland.
www.zuiderzeemuseum.nl

Bron: RTV-NH, vrijdag 23 mei 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina