naar Marker Nieuws indexpagina
Deborah Boes 'coureur' tijdens Shell Eco-marathon
Het volledige Triple-X team met coureur Deborah Boes
 
Zes jaar geleden is het team Triple-X van Damstede (waar de zus van Deborah, Ramona Boes, aan deelnam) begonnen met het bouwen van een prototype auto op waterstof om mee te doen aan de Shell Eco-marathon. Helaas werd de eindstreep niet gehaald tijdens de race die destijds in Duitsland plaatsvond. Vanaf toen zijn alle volgende 5-VWO teams verder gegaan met de nodige aanpassingen aan de auto waarna het team van 2 jaar geleden slechts 1 rondje te kort kwam. Dit jaar hebben Deborah Boes en haar teamgenoten de auto opnieuw verder verbeterd om mee te kunnen doen aan de Shell Eco race van dit jaar van 15 tot en met 18 mei 2014 in Rotterdam. De opdracht voor Triple-X was dat ze 16 kilometer moesten afleggen met 80 liter (samengeperst) waterstof (te vergelijken met 1 liter benzine). Rond Ahoy Rotterdam kwam dat neer op 10 rondjes van het parcours.
 
Ze mochten drie pogingen doen. Bij de 1e poging stopte de auto bij 9,5 rondjes. De 2e poging verliep, na wat snelheids aanpassingen van coureur Deborah, vlekkeloos en voor het eerst in 6 jaar werd de finish gehaald, dit was een geweldige overwinning!
Te meer daar het Damstede team het enige middelbare school team van hun categorie op waterstof was, alle overige deelnemers waren studenten van universiteiten en hogescholen in Europa, Qatar en Nigeria.
 
Het Triple-X team heeft omgerekend naar benzine 1 liter op 780 km gereden en zijn als 10e in de waterstof categorie geëindigd. Een top prestatie!
 

Bron: Geertje Boes, zaterdag 24 mei 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina