naar Marker Nieuws indexpagina
Deltacommissaris bezoekt Marken
 
Deltacommissaris, de heer Wim Kuijken, bracht dinsdag 27 mei 2014 een bezoek aan Marken. De deltacommissaris heeft het eiland, dat is aangewezen als beschermd stadsgezicht, per fiets verkend. Hij deed dat samen met burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon. De deltacommissaris heeft goed kunnen zien waar de knelpunten zitten voor dijkversterkingen die nodig zijn in het kader van het lopende hoogwaterbeschermingsprogramma 2. Daarom is een pilot opgestart waarin de mogelijkheden worden onderzocht om het gewenste beschermingsniveau voor Marken mede te realiseren met maatregelen in de ruimtelijke inrichting en/of rampenbeheersing.

Bij voldoende perspectief op een meerlaagveiligheidsoplossing wordt in november 2014 de meest kansrijke combinatie vastgesteld. Deze oplossingsrichtingen worden verder uitgewerkt in een verkenning. Het is de bedoeling dat rond de zomer van 2015 een voorkeursoplossing wordt vastgesteld om uit te werken en te realiseren. Bij onvoldoende perspectief op een meerlaagveiligheidsoplossing wordt alleen een dijkversterking verder uitgewerkt. Het is de bedoeling dat de realisatie start in 2018.
 
Tijdens het onderzoek wordt in een aantal werkateliers met bewoners, betrokken overheden en andere belanghebbenden gezocht naar (bouwstenen en strategieën voor meerlaagsveiligheids) oplossingen. Vertegenwoordigers van de Eilandraad van Marken nemen deel in de klankbordgroep en in de werkateliers. Ook is regelmatig overleg met de werkgroep dijkversterking van de Eilandraad. 
 
Na de fietstocht ging de deltacommissaris onder andere in gesprek met vertegenwoordigers van de Eilandraad en heeft hij het nieuwe waterveiligheidsbeleid kort toegelicht. De deltacommissaris benadrukte dat dit een kans is voor Marken om de veiligheid tegen overstromingen meerlaags in te vullen. Daarbij staat de preventie met een sterke dijk overigens voorop. De deltacommissaris nam de indruk weg dat meerlaagsveiligheid vooral laag 2 en 3 zou betreffen. Maar een combinatie zou ook in Marken een aantrekkelijke oplossing kunnen zijn. Wel moet er tempo worden gemaakt. De deltacommissaris zal de voortgang goed volgen en als er knelpunten zijn is hij altijd bereid daarover in gesprek te gaan. RWS heeft hierin het voortouw.
 

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 28 mei 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina