naar Marker Nieuws indexpagina
Marker bijen op Drakensteyn
 
En daar sta je dan, oog in oog met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Tijdens mijn ruim 40 jarige imkers loopbaan heb ik, vooral dankzij de bijtjes, toch wel het een en ander meegemaakt, maar dit is ontegenzeggelijk een hoogtepunt.
 
Nadat er kortgeleden op het landgoed De Horsten van Koning Willem Alexander bijen van Marken zijn geplaatst, gaf ook Prinses Beatrix aan gastvrij voor de bijen te willen zijn. Via Pim Lemmers werd mij gevraagd of ik nog een zachtaardig volkje over had en of ik deze dan op Drakensteyn neer wilde zetten. Een dergelijk verzoek mag je uiteraard niet negeren.
 
Gelukkig kon ik putten uit een groot aantal mooie Buckfast volken. Echter, de meeste hiervan zijn productievolken en deze hebben inmiddels een of twee honingkamers. Het is vrij lastig om die zware Dadant kasten te verplaatsen. Gelukkig had ik nog niet zo lang gelden een nieuw volk opgezet. De koningin was afkomstig van de lijn ST206, net als overigens al onze Marken moertjes, een uiterst vriendelijke bij.  Het volk was goed geprepareerd, stond inmiddels op 12 ramen en was eigenlijk al klaar voor de Lindedracht. Dit zou hem dus worden. Bovendien zat het in een pas geschilderde kast voorzien van onze huiskleuren; grachtengroen met een fel geel randje. Ter plekke zou vooraf de kast even opengemaakt kunnen worden en daarna de honingkamer opgezet.
 
De kast stond nog maat net op zijn plaats toen de Prinses al kwam aangelopen. Na een uiterst vriendelijke begroeting stelde ik voor om het vlieggat te openen en vervolgens te laten zien hoe een bijenvolk er van binnen uit ziet. Op gepaste afstand werden mijn verrichtingen gade geslagen. Ondanks dat het volk de avond tevoren was afgesloten en na een reis van ruim drie kwartier, gedroegen de bijen zich, zoals je dat van Buckfast Marken Koninginnen mag verwachten, voorbeeldig: vast op de raat en niet opvliegerig.
 
Na deze eerste bijenvoordracht op Drakensteyn hebben wij de Prinses enkele potten honing mogen overhandigend.
 
Het was voor ons een fantastische en onvergetelijke ervaring. De ontmoeting met Prinses Beatrix had naar onze beleving niet beter kunnen verlopen en hopen dat wij nog vele jaren op Drakensteyn met onze bijen te gast mogen zijn.
 
‘Hofimker’, Herman Groen, bestuurder van Stichting Buckfast Marken.
 

Bron: Stichting Buckfast Marken, woensdag 4 juni 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina