naar Marker Nieuws indexpagina
FinanciŽn totale Marker Wadden nog lang niet rond
 
Op dit moment is er zo'n 50 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van de eerste fase van de Marker Wadden: 15 miljoen euro van de Postcode Loterij, 30 miljoen van de Rijksoverheid, 1 miljoen van de provincie Flevoland en 1,5 miljoen van Natuurmonumenten. De provincie heeft daarnaast beloofd op zoek te gaan naar nog eens 2,5 miljoen euro en Natuurmonumenten staat garant voor een bedrag van maximaal 2,5 miljoen euro om tot het startkapitaal van 50 miljoen te komen. De gemeente Lelystad en de provincie Noord-Holland dragen niet bij aan de eerste fase.

Aannemer
Nu dat geld op tafel ligt, zoeken Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat een aannemer die het eerste eiland voor maximaal 33 miljoen euro wil gaan bouwen. Uiterlijk in 2020 moet er een natuureiland van 250 hectare zijn gebouwd met een recreatiehaventje en bezoekerscentrum.

Onzeker
Hoe het daarna verder gaat is onzeker. Eerder schatte Natuurmonumenten de kosten voor de aanleg van het totale natuurgebied van 10.000 hectare op 300 miljoen. Als het eerste eiland gerealiseerd is, zou de verdere aanleg makkelijker en daarmee goedkoper worden. Maar van wie dat geld moet komen is onduidelijk. Zowel de provincie Flevoland als de Postcode Loterij geven aan dat zij niet van plan zijn het geld bijeen te brengen.
 

Bron: Omroep Flevoland, donderdag 12 juni 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina