naar Marker Nieuws indexpagina
Tweede Duurzaam Waterland Dag
Zaterdag 14 juni hield Stichting Duurzaam Waterland voor de tweede keer Dag van Duurzaamheid. Vorig jaar was dat in het Mirror Paviljoen, nu in de AMVO in Volendam.
 
Diverse ondernemers met duurzame producten gaven acte de présence, zoals zonnepanelen, led-verlichting, elektrische fietsen en auto's, duurzaam geproduceerd vlees, fruit en groente en diverse manieren van duurzame mogelijkheden van verwarming. Nieuw waren kringloopwinkel Noppes en de Weggeefwinkel uit Edam, zodat je spullen die nog goed zijn een tweede leven kunt geven.
 
Nadat een ieder bij binnenkomst een gratis kopje koffie, thee, frisdrank of ijs had gekregen, heette bestuurder Johan Horjus iedereen welkom en benadrukte Laura Bromet, wethouder van de gemeente Waterland in haar openingswoord hoe belangrijk duurzaamheid is voor het milieu en vooral voor de generaties na ons.
 
Per bus konden de bezoekers naar de windmolens in de Nes die open waren voor bezichtiging in het kader van de 3e Nederlandse Open Winddag. De molenaar, Piet Visser of zoon Martin Visser uit Marken, waren aanwezig om uitleg te geven. Er stond behoorlijk wat wind dus de molens draaiden volop. Volgens Laura Bromet is het goed om meer windmolens te hebben om duurzame energie mee op te wekken.
 
Dit evenement was bedoeld voor bezoekers uit de twee gemeenten Edam-Volendam en Waterland, zijnde het werkgebied van Stichting Duurzaam Waterland (SDW). Deze SDW heeft al ruim 250 maal een subsidie (vanaf € 400,- tot € 1000,- per project) verstrekt in deze twee gemeenten aan burgers en organisaties die een duurzaam energieproject hebben laten uitvoeren. SDW krijgt zijn geld van CWW (Coöperatie Windenergie Waterland), die de twee windturbines beheert nabij Marken.
 
Tekst: Patty de Jong

Zeer schone milieu/uitlaat - bus met standaard 'Euro - 6', een GVB-bus uit Amsterdam
Krelis Kes zorgt voor muziek met de accordeon
 

Bron: Omroep PIM, zondag 15 juni 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina