naar Marker Nieuws indexpagina
Extra drempels en 60 km op weg naar Marken
De Waterlandse Zeedijk tussen Monnickendam en de windmolens bij De Nes wordt helemaal een 60-kilometerweg. Tenminste, als het aan de provincie Noord-Holland ligt. Ook wil de provincie extra drempels bij de afslagen naar het Dijkeinde en Uitdam. Volgens de provincie wordt het weggedeelte daarmee een stuk veiliger.

Dat staat in een brief van de provincie aan de gemeente Waterland. Voor 2016 staat groot onderhoud gepland van de N518, zoals de provinciale weg officieel heet, en die gelegenheid wil de provincie aangrijpen om de weg veiliger te maken. Op de dijk vanaf de windmolens naar marken blijft de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.

De provincie zegt dat het bochtige deel van de weg (dat is het deel van Monnickendam tot aan de windmolens) vanuit veiligheidsoogpunt eigenlijk helemaal niet geschikt is om er tachtig te rijden. Dat heeft te maken met de afslagen en oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers, de aanwezigheid van picknickplaatsen met in- en uitvoegend verkeer, de krappe bochten en het feit dat er bushaltes langs de weg staan. Lijnbussen kunnen de snelheid van 80 kilometer niet halen, stelt de provincie, en bovendien stoppen ze bij de haltes op de rijbaan.

Om het weggedeelte geschikt te maken als 80 kilometerweg, moet hij flink worden verbreed en moeten de bochten worden verruimd. De provincie heeft laten berekenen dat dat zon 30 miljoen euro gaat kosten en vindt dat veel te duur.

Plateaus
De kosten van het terugbrengen van de snelheidslimiet vallen daarbij in het niet. Maar er worden ook nog andere maatregelen genomen. Zo wil de provincie plateaus aanleggen bij de afslagen naar het Dijkeinde en Uitdam. Dergelijke plateaus liggen nu al ter hoogte van de Bereklauw in Monnickendam en de Gouw. De drempel bij de Bereklauw wordt verlaagd. Ook worden diverse oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers veiliger gemaakt, bijvoorbeeld door een middengeleider op de weg waardoor oversteken in twee etappes mogelijk wordt.

Bron: Stichting Eilandraad Marken, zaterdag 28 juni 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina