naar Marker Nieuws indexpagina
Motorboot zinkende naast Bukdijk Marken
 
Wat een mooie warme gezellige middag had moeten zijn eindigt in nachtmerrie voor opvarenden.
Zaterdagnmiddag om 14.14 uur is KNRM station Marken gealarmeerd voor een vaartuig welke water maakte op het Markermeer. Kort hierna zijn de beide reddingboten Frans Verkade en Hendrik Jacob uitgevaren. Er is koers gezet richting de oostkant van de bukdijk van Marken. Hier zou een motorjacht van zon 7 meter liggen, die door nog onbekende oorzaak water maakte.

Aangekomen bij de positie waren de mensen al van boord gehaald door een passerende motorkruiser. De motorboot maakte dusdanig snel water, dat het niet verantwoord was om aan boord te blijven. De berger 
Loki was al ter plaatse en bekommerde zich om de motorboot, die meer onder dan boven water lag. Zij hadden de motorboot al op sleeptouw. De Frans Verkade is direct langszij gegaan van de motorkruiser, waar de opvarenden aan boord zaten. De vijf opvarenden en een hond waren in goede toestand en hadden gelukkig niet in het water gelegen. Zij waren wel erg geschrokken  maar blij dat er zo snel hulp werd geboden.

Vervolgens heeft de Frans Verkade alle opvarenden aan boord genomen en is er koers gezet naar de haven van Edam. Daar stond aan wal de familie klaar om de mensen op te vangen. De Hendrik Jacob ging ondertussen door met het bergen van de persoonlijke spullen, die her en der in het water lagen. Nadat alle spullen die nog in het water dreven waren geborgen  is de Hendrik Jacob ook naar Edam gevaren. Hier is alles overhandigd aan de mensen aan de wal.

Het is nog onbekend waardoor de motorboot water maakte. Gelukkig gebeurde het ongeval vlak onder de dijk van Marken. Wanneer het midden op het Markermeer had plaats gevonden had het heel wat slechter af kunnen lopen.
 

Bron: KNRM Marken, maandag 21 juli 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina