naar Marker Nieuws indexpagina
Nederlands CP-team naar laatste vier op EK in Portugal
 
Nederland - Schotland 3-0 (2-0)
(dinsdag 29 juli 2014)
 
Het Nederlands CP-team heeft zich bij het EK in Portugal geschaard bij de laatste vier. In de kwartfinale versloeg het zevental tegenstander Schotland met 3-0, waardoor het donderdag in de halve finale Ierland treft. ,,We willen revanche en dus de finale halen”, aldus bondscoach Marcel Geestman.
 
,,We hebben in de poulefase met 0-1 van Ierland verloren. Daar hebben we wel wat van geleerd, dus dit biedt ons een mooie kans wat recht te zetten”, zei Geestman. Nederland vecht de laatste jaren geregeld met Ierland om een plek in de subtop. De toplanden Rusland en Oekraïne treffen elkaar in de andere halve finale
 
‘Best of the rest worden’
,,Dat is het gunstige van dit toernooi. De indeling was nu zo dat we die beide toplanden tot de finale kunnen ontlopen”, aldus Geestman. Oranje voetbalt in de wetenschap dat het minimaal derde moet worden om de olympische A-status te behouden. ,,Als we zondag om de derde en vierde plaats moeten spelen tegen Rusland en Oekraïne, wordt het een stuk lastiger om derde als derde te eindigen. We hebben vooraf gezegd dat we ‘best of the rest’ willen worden. Dat staat nog steeds.”
 
Op weg naar een podiumplaats rekende het CP-team in een solide wedstrijd af met Schotland. De tegenstander probeerde met een verdedigende stelling het spel van Oranje te ontregelen en er met een lange bal en fysiek spel snel uit te komen. Maar doordat Lars Conijn vijf minuten voor rust met een streep van afstand de score opende, was voor Nederland de ban gebroken. Een minuut later reageerde Jeroen Saedt attent bij een rebound na een afstandschot en prikte de bal binnen.
 
‘Lekker rusten zo’
,,Dit was wel lekker rusten zo. Schotland is toch altijd een pittige tegenstander, waar je niet zo maar van wint”, concludeerde Geestman. Schotland staat de laatste jaren rond plek acht op de wereldranglijst, terwijl Nederland met Ierland de posities vier of vijf bezet.
 
Na de pauze kreeg het steeds meer risico nemende Schotland nog wel wat kansen, maar George van Altena hield de nul. De keeper werd echter na een kwartier spelen in de tweede helft met een nop aan het hoofd geraakt, waardoor hij richting het ziekenhuis moest om zijn wond te laten hechten. Even nadat zijn vervanger Stefan Boersma nog een uitstekende redding verrichte, schoot invaller Peter Kooy de beslissende 3-0 binnen.
 
Halve finale
De halve finales zijn op donderdag 31 juli. De wedstrijd van Oranje begint om 16.30 uur (Nederlandse tijd). De eindstrijd is op zaterdag 2 augustus. Veel duels op het EK zijn via een livestream te volgen.
 
Scoreverloop:
26. Conijn 1-0, 27. Saedt 2-0,  Kooy 3-0.
 
Gele kaart:
Conijn en Mense.
 
Rode kaart:
Glynn (Schotland, 2x geel)
 
Opstelling Nederland:
Van Altena (44. Boersma), Mense, Dikken (55. Lokhoff), De Vos, Conijn, Saedt, Visker (66. Kooy).
 
www.CPVoetbal.nl

Bron: CP Voetbal, dinsdag 29 juli 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina