naar Marker Nieuws indexpagina
Twee zoekacties naar drenkelingen op Markermeer
 
Om 20.27 uur is station Marken gealarmeerd voor een omgeslagen catamaran ten zuiden van Lelystad. De omgeslagen catamaran is gespot door een passant, die vanuit Amsterdam onderweg is naar de Houtribsluizen in Lelystad.
 
De schipper zag de omgeslagen kano tussen de Blocq van Kuffeler en Lelystad zon 200 meter uit de kant liggen. De politie eenheid P85 is al ter plaatse in de positie 52.27,7 N 005.17,8 E.
Er is uitgevaren met de Hendrik Jacob en de Frans Verkade. Overige eenheden die gealarmeerd zijn; KNRM Enkhuizen met de Watersport en de Corrie Dijkstra, KNRM Lelystad met de Bert en Anneke Knapen, reddingsstation Wijdenes met deMantelmeeuw. Tevens zijn de boten de 
Seeker van HOGE en de bergingsvaartuigen Koning Willem en Loki onderweg naar het zoekgebied.
 
Het Kustwachtcentrum Den Helder stelt de P85 aan als On Scene Coordinator (OSC) en vraagt alle eenheden over te schakelen naar VHF kanaal 67. Tevens zijn er twee helikopters in het zoekgebied aanwezig, de SAR heli Rescue Pedro 02 en een politiehelikopter.
De Frans Verkade is samen met de Hendrik Jacob zoekslagen gaan maken vanaf de positie waar de catamaran is gevonden in noordwestelijke richting. De zoekslagen zijn afwisselende tegen de wind in en met de wind mee gevaren. Na aankomst in het zoekgebied zijn ook de reddingboot Watersport en Corrie Dijkstra van station Enkhuizen samen met de Frans Verkade deze zoekslagen gaan varen. Hierdoor kon er op linie een groter gebied worden afgezocht. Dit zoekpatroon is voortgezet tot nader bericht van de OSC.
 
Intussen heeft de SAR heli Rescue Pedro 02 een mogelijk reddingvest gelokaliseerd nabij de vuurtoren van Marken. De Bert en Anneke Knapen werd door de OSC gevraagd om dit reddingvest te lokaliseren; dit lukte echter niet.
Hierop komt het bericht van de OSC dat alle deelnemende reddingboten zich moeten verzamelen nabij de vuurtoren van Marken. Hier aangekomen zou het zoekgebied op linie gezamenlijk worden afgezocht.
 
Tijdens de vaart richting de vuurtoren van Marken meldt de reddingboot Mantelmeeuwop VHF 67 dat zij n persoon hebben aangetroffen in het water. Zij halen de persoon uit het water en melden dat hij in goede conditie verkeert.

De beelden van deze redding zijn hier te zien.
 
De overige eenheden gaan richting de positie van de drenkeling. Ook de SAR heli gaat naar deze positie. Gezien de goede conditie van de man is het niet nodig om te gaan hoisten. De man wordt vervolgens aan boord gezet van de P85 gezien het feit dat deze een betere accommodatie heeft om op te warmen. Het KWC meldt dat de zoekactie ten einde is en bedankt alle deelnemende eenheden. Hierop gaan alle reddingboten retour station.
 
Omgeslagen catamaran
De reddingboten worden echter nog voor terugkomst opnieuw ingezet voor een tweede zoekactie. Dit betreft wederom een omgeslagen catamaran ten oosten van Marken. Om 22.09 uur komt er een Mayday melding vanaf de Seeker. Tijdens de terugvaart treffen zij wederom een omgeslagen catamaran aan zon twee mijl ten zuid-oosten van Marken. 
 
De Frans Verkade, Hendrik Jacob en Bert en Anneke Knapen gaan direct richting opgegeven positie. Op de catamaran zit n persoon. De Frans Verkade gaat langszij de catamaran voor meer informatie. Een tweede persoon, de echtgenote van de man op de catamaran, moet nog in het water liggen. De man is na het omslaan van de catamaran zijn echtgenote uit het zicht verloren. Hij meldt dat de vrouw ergens ten oosten van Marken moet liggen; zij draagt een donker wetsuit met een rood-wit-blauw reddingvest.

De Frans Verkade vraagt alle eenheden die in het zoekgebied aanwezig te zijn om op te lijnen nabij de P85 die inmiddels ook ter plaatse is. Vervolgens zal er gezamenlijk een zoekslag worden gemaakt in noordwestelijke richting.
KWC meldt dat er ook twee SAR helis onderweg zijn naar het zoekgebied. De overige eenheden die inmiddels deelnemen aan de actie zijn de Frans Verkade, Hendrik Jacob, Watersport, Bert en Anneke Knapen, P85, Koning Willem, Mantelmeeuw en deSeeker. De 
Loki is inmiddels bezig met het bergen van de catamaran van de eerste zoekactie.

Kort hierna vindt de 
Seeker de vrouw met behulp van een warmtebeeldcamera. DeHendrik Jacob gaat naar de positie en zet twee bemanningsleden over op de Seekerom te assisteren. De vrouw wordt vervolgens in een onderkoelingsbrancard gelegd en overgedragen aan de Frans Verkade, die meer beschutting biedt dan de open boten. De Frans Verkade vraagt via het Kustwachtcentrum om een ambulance; de aanlandplaats wordt jachthaven Uitdam.

Aangekomen in Uitdam wordt de vrouw herenigd met haar echtgenoot, die door deKoning Willem aan wal gebracht is. De man kan zijn geluk niet op wanneer hij naast de onderkoelingsbrancard op zijn knien gaat en zijn vrouw een innige omhelzing geeft.
De bemanningsleden van de Frans Verkade en Hendrik Jacob kijken elkaar aan en hebben aan n blik genoeg. Dit zijn de acties waar zij het voor doen en zij weten dat zij een goede reddingsactie achter de rug hebben.
Na aankomst van de ambulance wordt de vrouw onderzocht en met onderkoelingsverschijnselen naar het Waterland ziekenhuis in Purmerend gebracht.
De reddingboten gaan allen weer retour station. Op Station Marken worden zij opgewacht door de secretaris van de PC, die een warme hap en een kop koffie voor de bemanning heeft klaarstaan.
Al met al is het voor de bemanningsleden een memorabele avond geworden. Twee zoekacties met positief resultaat, zo vlak na elkaar, zullen ze niet vaak meemaken.
 
foto : Thijs Spijker

Bron: KNRM Marken, donderdag 31 juli 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina