naar Marker Nieuws indexpagina
George van Altena met Nederlands CP-team naar finale EK
Zaterdag 2 augustus, aftrap 19.00 uur, tegen Oekraïne
 
Nederland - Ierland 3-2 (2-0)
(donderdag 31 juli 2014)

Het Nederlands CP-team zich heeft na een zinderende halve finale geplaatst voor de EK-finale. In Portugal won het donderdag in de halve eindstrijd pas na verlenging van Ierland. ,,Een wedstrijd met een gigantisch hectisch slot. Maar dit is prachtig”, aldus bondscoach Marcel Geestman.
 
Woedend waren de spelers vlak na de reguliere speeltijd nog. Bidons vlogen door de lucht en frustratie sprak uit ogen en monden van de internationals. De late tegentreffer, de 2-2, viel vlak voor het eind van de reguliere speeltijd. ,,Ik had nog precies vijftien seconden op mijn klokje staan. Je denkt dat je er bijna bent en dan fluit de scheidsrechter nog voor een penalty”, aldus Geestman over de handsbal van Joey Mense. De scheidsrechter kende een strafschop toe, waardoor Ierland in de slotfase langszij kwam.
 
‘Uitstekend hersteld’
,,Bij de Intercontinental Cup van 2013 stonden we tegen Ierland net als nu ook al met 2-0 voor bij rust en verloren we 2-3”, herinnert Geestman zich. ,,Daarom heb ik mijn stem verheven. We hadden nog twee keer tien minuten verlenging te gaan en tijd om de Ieren alsnog te verslaan. De koppies moesten weer omhoog. Ik moet zeggen, ze hebben het daarna uitstekend opgepakt.”
 
Met de rappe Iljas Visker voor de meer voetballende Peter Kooy en Minne de Vos voor de leeggespeelde Jeroen Saedt werd Oranje al snel dreigend. De treffer van Visker halverwege de tweede verlenging zorgde uiteindelijk voor een explosie van vreugde. Alle spelers renden het veld op. Geestman: ,,Het hele veld liep vol. Ik moest ze er echt vanaf halen. We waren er nog niet.”
 
Zoete revanche
Niet veel later vlogen de bidons alsnog van blijdschap de lucht in. ,,Een lekkere revanche natuurlijk. Vooraf maakten we al grapjes dat je in een toernooi nooit twee keer van dezelfde tegenstander verliest. Gelukkig is dat ook uitgekomen”, aldus Geestman, die met zijn ploeg in de poulefase nog met 1-0 klop kreeg van de rivaal.
 
Nu zorgden de vroege treffers voor rust, een knappe kopbal uit een corner van Stephan Lokhoff en een schot in twee instanties van Lars Conijn, voor de eerste marge. Visker zorgde in de verlenging voor het zoete slotakkoord. ,,Iljas  heeft de klasse dat hij dit soort situaties af kan maken. Zeker toen op het eind de ruimtes groot werden, kan hij het verschil maken.”
 
Loon naar werken
Met de finale krijgen de spelers volgens Geestman loon naar werken. ,,Ze zijn naar Papendal gekomen, hebben zich een jaar lang alles ontzegt, dan is dit wel een hele mooie beloning. Prachtig voor die jongens. Het is alweer even geleden dat we in de finale van een eindtoernooi stonden. Dit is heerlijk.”
 
Nederland treft zaterdag de winnaar van het duel Rusland-Oekraïne. ,,Dat houden we ons later mee bezig. Eerst even deze wedstrijd verwerken.”
 
Scoreverloop:
16. Lokhoff 1-0, 23. Conijn 2-0, 48. Sheridan 2-1, 60+4. Evans 2-2, 75. Visker 3-2.
 
Gele kaart:
Boerma, Lokhoff, Dikken.
 
Opstelling Nederland:
Stefan Boersma, Joey Mense, Daan Dikken, Stephan Lokhoff (60+3. Mitch Lebont), Lars Conijn, Jeroen Saedt (62. Minne de Vos), Peter Kooy (64. Iljas Visker).
 
www.CPVoetbal.nl

Bron: CP Voetbal, donderdag 31 juli 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina