naar Marker Nieuws indexpagina
Het leven van een havenmeester op Marken
Links Henk Voorhans en rechts Jan van Harlingen
 
Marken telt twee rijkshavenmeesters, welke om toerbeurt hun werk doen. Ze zijn veelal te vinden nabij het kantoortje van Rijkswaterstaat, gevestigd op Havenbuurt 19b. Maar wie zijn deze havenmeesters ?
 
De twee havenmeesters zijn Jan van Harlingen (71 jaar) en Henk Voorhans (41 jaar). Ze werken voor Rijkswaterstaat via nautisch uitzendbureau SwetsODV.
 
Van april tot en met oktober doen ze wisselend hun werkzaamheden in het weekend. Behalve in de maanden juli en augustus, dan werken ze zeven dagen in de week van 11.00 tot 20.00 uur.
 
Hun hoofdtaak is de coördinatie van de Marker haven, maar ze zijn ook een vraagbaak voor de vele binnen- en buitenlandse toeristen.  Ook treden ze, zo nu en dan, op als maatschappelijk werker. Voor Jan van Harlingen is dat een terugkeer naar z’n ‘vroegere werk’,  hij was toen sociaal raadsman. Jan heeft daarvoor een scheepvaart verleden opgebouwd.
 
Henk Voorhans werkt als zelfstandige via z’n eigen bedrijf ‘Dynautique’ in de nautische sector voor SwetsODV. Hiervoor heeft Henk op het Hemmeland in Monnickendam gewerkt. 
 

Bron: PepProductions, dinsdag 5 augustus 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina