naar Marker Nieuws indexpagina
Brand blussen als een echte brandweerman
 
De Marker jeugd kon afgelopen zaterdag weer proeven aan het leven als brandweerman of vrouw tijdens de Kinderspelen 2014. Dit jaarlijkse spuitfestijn voor groep één tot en met groep acht van basisschool ‘De Rietlanden’ werd alweer voor  de 43ste  keer georganiseerd door Brandweer Marken.
 
De slangen waren door de brandweer reeds uitgerold ten behoeve van de kinderspelen.  De brandweer had op de haven wederom een aantal huisjes opgebouwd, waarop een bepaalde manier gespoten diende te worden. Als eerste begonnen de jongste kinderen van groep één en twee. Zij moesten dobbelstenen van een plank spuiten. De dobbelstenen gaven de punten aan. Degene met de meeste punten had gewonnen. Groep drie en vier moesten eerst een brandhaspel uitrollen, waarna zij door een lage kleine opening een pijp vol moesten spuiten, waar een watermeter de hoeveelheid aangaf.  Groep vijf en zes moesten ook een pijp vol spuiten, waar eveneens een watermeter de hoeveelheid aangaf. Zij moesten dit doen met aan zogenaamde ‘aanvalsslang’. Groep zeven en acht mochten een ‘echte’ brand blussen.  Zij moesten door een hogere kleine opening in de huisjes tevens een emmer met water vullen. Door het gewicht van de emmer werd de gastoevoer afgesloten, waardoor het vuur gedoofd werd. De beste drie van elke groep kregen een waardebon en iedere deelnemer kon een zakje chips halen. Na groep acht mochten de aller kleinsten ook de brandslang even ter hand nemen, onder begeleiding van het brandweer personeel. Ook een enkele moeder wilde wel eens ‘een brandje blussen’.
 
Na het spuiten konden alle kleine en grote kinderen nog een stukje mee varen, met de in de haven gelegen reddingboten ‘Frans Verkade‘ en ‘Hendrik Jacob’ van KNRM station Marken.
 
Dirk Boes, postcoördinator op Marken, was zeer tevreden over de het verloop van de middag. “Goed om te zien dat er weer vele mensen naar de haven zijn gekomen, om te komen kijken naar dit jaarlijkse spektakel voor de jeugd. We laten op deze manier de jeugd proeven aan het brandweerman/vrouw zijn. Misschien dat zij later ook deel van ons team gaan uitmaken’.
 
Dankzij de deelnemers, de vrijwilligers van de brandweer en de KNRM zijn ook de 43ste kinderspelen weer een groot succes geworden.
 
 Link naar alle foto's

Bron: PepProductions, zondag 21 september 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina