naar Marker Nieuws indexpagina
Medische evacuatie op het Markermeer
Reddingboot 'Frans Verkade' arriveert bij passagiersschip Stedemaeght
Vandaag werd KNRM station Marken om 15.20 uur gealarmeerd voor Medical Advice PRIO 1.
De bemanning kwam net terug van een actie nabij de vuurtoren van Marken. Dit betrof een zeiljacht dat vastgelopen was ten zuiden van de vuurtoren van Marken. Allereerst is er telefonisch contact gezocht met het Kustwachtcentrum in Den Helder. De melding betrof een vrouw die na een mogelijke beenbreuk en hoofdletsel had. Dit was veroorzaakt na een val van de trap op het passagiersschip Stedemaeght.
 
Het voorstel van het K.W.C was om direct ambulance personeel aan boord mee te nemen. Na overleg werd er besloten om het ambulancepersoneel aan boord te nemen in de jachthaven van Volendam. Hierna is er direct koers gezet richting de opgegeven positie. Ondertussen was de reddingboot Blaricum 1 van station Blaricum al ter plaatse. De Blaricum 1 had al twee bemanningsleden overgezet met medische achtergrond om de vrouw aan boord te stabiliseren.  Kort hierna kwam ook de reddingboot Hendrik Jacob ter plaatse.
 
De Frans Verkade zette direct na aankomst het ambulance personeel aan boord samen met twee opstappers die een reddingbrancard gereed maakte. De vrouw werd gestabiliseerd door het ambulance personeel. Hierna werd zij door middel van een schep brancard in de reddingbrancard gelegd.
De vrouw had veel pijn en waarschijnlijk ook letsel aan haar schouder. De eerste indicatie was dat zij haar been had gebroken en een hersenschudding had opgelopen.
 
Na overleg met het ambulance personeel werd er besloten dat het passagiersschip door zou varen naar rustiger vaarwater.  Hierna zou de vrouw overgezet worden op de Frans Verkade. Ten noorden Marken werd besloten om het passagiersschip stil te leggen. Vervolgens is de Frans Verkade aan de lijzijde langszij gegaan en is de vrouw aan boord genomen.  Dit werd gedaan in samenwerking met de opstappers van station Blaricum. Hierna is direct koers gezet richting de Marina haven Volendam. Daar is de vrouw per ambulance richting het ziekenhuis van Purmerend gegaan.
Foto's actie bij Het Paard van Marken (met dank aan Thijs Spijker)

Bron: KNRM Marken, zondag 21 september 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina