naar Marker Nieuws indexpagina
Brainstormsessie herdenking Watersnood 1916-2016
 
‘Veilig wonen onder zeeniveau is niet zo vanzelfsprekend’ 
Op dinsdag 30 september is er om 20.00 uur in het Bernard Nieuwentijt College aan de Pierebaan 5 in Monnickendam een brainstormavond over activiteiten in Waterland rond de herdenking en viering van de Watersnood van 1916. Deze activiteiten vinden plaats in 2016.
 
Aanleiding is de watersnood van 1916. Op 13 en 14 januari viel een stormvloed samen met een hoge afvoer van de rivieren. Dijken braken door. In het IJsselmeergebied tussen Hoorn en Amsterdam-Noord stierven toen 19 mensen. Op zee nog eens 32 mensen. In zes andere provincies was ook watersnood, maar in de regio Waterland was de nood het hoogst. Naar aanleiding van deze ramp en een enorme hongersnood in 1918 ontstond de Zuiderzeewet. De Afsluitdijk in 1932 was hier één van de gevolgen van.
 
100 jaar droge voeten 
In diverse provincies wordt deze belangrijke geschiedkundige gebeurtenis aangegrepen om te vieren dat we sindsdien al 100 jaar ‘droge voeten’ hebben. Zo ook in Noord-Holland en met name in de regio Waterland. In 2016 zijn in alle gemeenten van Hoorn tot Amsterdam-Noord tientallen activiteiten waarbij herdenken en vieren centraal staat. Ze gaan over de historie en over het heden. Culturele organisaties, scholen, watersportverenigingen, historische verenigingen en musea zijn enthousiast en hebben plannen. Water, kust, dijken zijn oer-Hollandse onderwerpen die inspireren. De activiteiten zijn gebundeld in vijf thema’s: Cultureel erfgoed, Waterbeheersing en Ecologie, Podiumkunsten, Beeldende Kunst en Toerisme en Recreatie. Voor elk thema is een coördinator. Uitgangspunten zijn: ‘voor en door de bevolking’ en ‘aansluiten bij wat er al is’. De activiteiten worden gecoördineerd door Stichting Een Dijk van een Kust. Hierin zitten vertegenwoordigers uit alle betrokken gemeenten. De stichting heeft contact op lokaal, provinciaal en landelijk niveau.
 
Uitnodiging 
De bijeenkomst op 30 september volgt op een algemene informatieavond voor alle gemeenten die eerder in het Mirrorpaviljoen in Monnickendam gehouden is. Deze brainstormavond is speciaal voor Waterlandse activiteiten. Iedereen met ideeën of activiteiten in de gemeente Waterland is welkom.  Aanmelden is niet nodig. Er is voldoende parkeergelegenheid voor de school en de koffie en thee staan klaar!
 
Kunt u niet komen, maar wilt u wel op de hoogte blijven? Geef dit aan bij Gerard Meij
gmeij70@planet.nl of Margit Kniesmeijer margit@kniekon.nl.
 
 

Bron: Stichting Promotie Waterland, maandag 22 september 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina