naar Marker Nieuws indexpagina
Extra aangiftemogelijkheid via 3D-aangifteloket in Waterland
 
De politie breidt haar dienstverlening in de gemeente Waterland uit! Er is een nieuwe moderne manier van aangifte doen en daarnaast is een nieuw politiesteunpunt geopend. Dit alles vindt in het gemeentehuis plaats. Vanaf 29 september is het voor burgers mogelijk om aangifte te doen in het gemeentehuis in Monnickendam, via het 3D-aangifteloket. Dit is een beveiligde politieruimte in het gemeentehuis. De aangifte wordt opgenomen via een online verbinding waarmee de aangever persoonlijk contact heeft met een politiemedewerker die vanaf een andere locatie werkt. De politiemedewerker is voor de aangever op een groot beeldscherm zichtbaar.
 
Extra service
Burgemeester Wagenaar-Kroon ziet deze voorziening als een grote  toegevoegde waarde: Ik vind het van belang dat de politie dichtbij onze inwoners is en blijft. Deze vorm van dienstverlening past in de functie van de gemeente als voorportaal voor overheidszaken. We stellen daarom graag ons gemeentehuis ter beschikking om dit mogelijk te maken. Het is een aanvulling op bestaande aangiftemogelijkheden, zoals aangifte doen bij de wijkagent, digitaal aangifte doen en aangifte waarbij de politie op locatie komt. Door deze moderne vorm van aangifte doen wordt de voorziening voor onze inwoners enorm verruimd. Dit 3D-aangifteloket is namelijk van s morgens 9:00 tot s avonds 22:00, zeven dagen in de week op afspraak open. Het politiebureau in Monnickendam blijft twaalf uur per week geopend. Daarnaast gaat ook een nieuw politiesteunpunt in het gemeentehuis open. Daar kunnen onze inwoners op termijn ook voor andere zaken bij de politie terecht, zoals een gesprek met de wijkagent.
 
Primeur
Bij het gemeentehuis van Waterland is het voor het eerst mogelijk om buiten de reguliere openingstijden van het gemeentehuis aangifte te doen. Dit komt doordat het 3D-aangifteloket een eigen ingang heeft, met een intercomfunctie, en niet afhankelijk is van de openingstijden van het gemeentehuis. Via internet, telefoon en aan het bureau of thuis kon al aangifte worden gedaan. Deze manieren blijven bestaan.
 
Werkwijze
Hoe werkt het? Via 0900-8844 maakt de aangever vooraf een afspraak om aangifte te doen. Samen met de politiemedewerker kan de snelste en beste mogelijkheid voor de burger nu ook 3D-aangifte zijn. Tijdens het opnemen van de aangifte zit de politiemedewerker in Alkmaar en bedient vanaf daar het 3D-aangifteloket. De medewerker opent vanuit Alkmaar voor de aangever de deur, zet het scherm aan en maakt de aangifte op. Met een camera kan ook een legitimatiebewijs worden gescand. De aangifte wordt later thuis gestuurd. Op Politie.nl kunt u een video bekijken hoe het aangifteloket werkt.
 
Opening
Het eerste 3D-aangifteloket met ruime openingstijden werd door de burgemeester L. Wagenaar-Kroon en de teamchef van basisteam Purmerend C. Suzenaar, op maandag 29 september feestelijk geopend in het gemeentehuis van Waterland in Monnickendam. De burgemeester deed alsof zij zelf aangifte deed en sprak via de beeldverbinding live met een politiemedewerkster in de bedienstudio in Alkmaar.
 
Proef
In Noord-Holland is de politie een aantal pilots gestart, waarbij zon loket wordt ingericht in enkele gemeentehuizen. De eerste is in maart in Wognum geopend. De eerste ervaringen van dit 3D-aangifteloket zijn zeer positief. Eind 2014 worden de ervaringen aangeboden aan de landelijke korpsleiding, waarna een besluit wordt genomen om deze nieuwe manier van aangifte doen op te laten nemen in de standaard dienstverleningsmogelijkheden van de politie. De pilot in gemeente Waterland heeft een duur van drie jaar.
 

Bron: Gemeente Waterland, maandag 29 september 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina