naar Marker Nieuws indexpagina
Stichting Huis aan het Water ontvangt € 1.600,-
Waterland snoeit 16 chemokuren bij elkaar
  Op de foto: A. Mol en C. Hoogeveen van Stichting Huis aan het Water, G. Kuijk van BaanStede, L. Bromet wethouder gemeente Waterland, J. Straathof en M. Gravers van Vergroot de Hoop  
 
Afgelopen zomer is door de inwoners van Waterland en door de gemeente in samenwerking met Baanstede taxussnoeisel ingezameld voor de landelijke Vergroot de Hoop actie. Op donderdag 30 oktober heeft wethouder Laura Bromet de opbrengst van de taxusinzameling bekend gemaakt. Zij deed dit door het overhandigen van een cheque ter waarde van € 1.600,- aan Stichting Huis aan het Water in Katwoude.
 
Snoeien voor goed doel
Het snoeisel kon op diverse locaties in onze gemeente ingeleverd worden. Uit de jonge scheuten wordt baccatine gehaald, dat dient als grondstof voor kanker bestrijdende geneesmiddelen. 1m3 taxussnoeisel levert baccatine voor 1 chemotherapie. Stichting Vergroot de Hoop beloont elke m3 die wordt ingeleverd met een bedrag van 50 euro. Gemeente Waterland heeft maar liefst ruim 10 overvolle bakken van 1m3 ingezameld en daarmee een bedrag van €800,- bij de Stichting Vergroot de Hoop verdiend. Het college van Waterland heeft dit bedrag verdubbeld zodat in totaal € 1.600,- aan Stichting Huis aan het Water is geschonken.
 
Volgend jaar weer en meer
Wethouder Laura Bromet: “Wij zijn zeer blij verrast met de opbrengst die onze gemeente bijeen heeft gesnoeid. En met een dergelijke actie slaan we twee vliegen in één klap: we leveren gezamenlijk een bijdrage aan de bestrijding van kanker én kunnen lokaal ook nog iets betekenen voor mensen die op wat voor manier dan ook met de ziekte te maken hebben. Dat voelt enorm goed. We hebben dan ook besloten om als gemeente in 2015 sowieso weer met de actie mee te doen. We hopen dan natuurlijk op een nog grotere opbrengst. Daaraan dragen we als gemeente ook graag een steentje bij. Op diverse begraafplaatsen worden aankomende winter hagen vervangen. Voor deze hagen hebben we specifiek gekozen voor de Taxus baccata. Snoeiafval is in dit geval geen afval meer.”
 
Ook BaanStede maakt een mooi gebaar in de richting van de Stichting Huis aan het Water en Vergroot de Hoop. In de tuin van het Huis staan hagen die aan vervanging toe zijn. De eerste tien meter daarvan neemt BaanStede voor haar rekening en gaat deze vervangen door de Taxus baccata.
 
Stichting Huis aan het Water
In het Huis aan het Water kan iedereen terecht die te maken heeft (of heeft gehad) met kanker. Het inloophuis draait op vrijwilligers en is afhankelijk van giften. Een donatie van Vergroot de Hoop is zeer waardevol en wordt goed besteed aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van kankerpatiënten en hun dierbaren.
 

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 30 oktober 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina