naar Marker Nieuws indexpagina
190-jarige KNRM viert verjaardag
 
De vrijwilligers van alle 45 reddingstations vieren op zaterdag 8 november de 190ste verjaardag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Zij doen dit samen met de donateurs die al meer dan 50 jaar het reddingwerk steunen.
 
De donateurs die 'Redder aan de wal' werden in 1964, zijn 8 november uitgenodigd om persoonlijk kennis te komen maken met bemanningsleden en reddingboten van de KNRM. Deze bijeenkomst wordt extra bijzonder, omdat de trouwe donateurs, samen met de vrijwilligers op de reddingstations, de 190ste verjaardag van de KNRM vieren.

Op 11 november 2014 bestaat de KNRM officieel 190 jaar. Een mijlpaal die werd bereikt dankzij twee eeuwen vrijwilligersinzet, gesteund door vrijwillige bijdragen van donateurs. Van een klein initiatief is de KNRM uitgegroeid tot een professionele organisatie, die 24 uur per dag inzetbaar is. Met 1300 vrijwilligers op 45 reddingstations en 75 reddingboten is de KNRM de belangrijkste partner voor de Kustwacht als het gaat om Search and Rescue. De rijke historie van de KNRM heeft de organisatie gebracht waar zij nu staat: een zelfstandige hulpverleningsorganisatie ten diensten van ieder die daar een beroep op wil of moet doen.

November is van oudsher de maand om op de reddingsstations de trouwe donateurs te ontvangen, omdat de KNRM (en om precies te zijn de voorgangers KNZHRM en KZHMRS) van oudsher op 11 november haar verjaardag viert. De traditie om donateurs na een 'dienstverband' van 50 jaar een attentie toe te sturen bestaat bij de KNRM al heel lang, het uitnodigen op de reddingstations is iets van de laatste jaren. Het hoogtepunt van het bezoek is de vaartocht. 

Reddingstation Marken
Station Marken is in 1987 opgericht en bestaat nu ruim 25 jaar. In de afgelopen jaren is het station op verschillende fronten gegroeid. In de beginjaren had het station de beschikking over één reddingboot en twaalf opstappers. Momenteel heeft het station zo'n twintig opstappers en twee reddingboten: de Frans Verkade en de Hendrik Jacob. Jaarlijks wordt er voor hulpverleningsacties rond de honderd keer uitgevaren en hiermee is KNRM Marken één van de drukste reddingstations van Nederland. Ook tijdens de winter, als de Gouwzee is dichtgevroren, zijn de redders van station Marken actief en inzetbaar als ijsreddingteam. Dit initiatief is op vele plaatsten in het land overgenomen.
 

Bron: KNRM, zondag 2 november 2014

 naar Marker Nieuws indexpagina