naar Marker Nieuws indexpagina
Nieuwjaarstocht met roerproblemen
 
De kop is eraf. Donderdagmiddag 1 januari 2015 heeft station Marken de eerste actie van het jaar gehad. Waar station Marken vorig kalenderjaar heeft moeten wachten tot begin april, is vanmiddag gelukt op de eerste dag van het nieuwe jaar.
 
De melding betrof een zeiljacht met roer problemen ter hoogte van het Hemmeland nabij Monnickendam. Na contact met het Kustwachtcentrum in Den Helder (KWC) is er uitgevaren met beide reddingboten. Omdat het niet duidelijk was waar het jacht zich precies bevond zijn zowel de Frans Verkade als de Hendrik Jacob ingezet. Laatstgenoemde heeft door de geringe diepgang de mogelijkheid om kort onder de dijk te varen. Het Hemmeland staat bekend om de ondieptes dus de inzet van beide boten was hierdoor noodzakelijk.
 
De Hendrik Jacob kwam als eerste ter plaatse en zette direct een opstapper over op het zeiljacht. Als snel werd duidelijk dat de helmstok van het roer gebroken was, waardoor het zeiljacht niet meer zelfstandig kon manoeuvreren. Hierop is er een sleepverbinding gemaakt door de Frans Verkade. Het zeiljacht is is vervolgens op sleeptouw genomen richting de jachthaven Hemmeland. Hier is het zeiljacht in de eigen box afgemeerd. 
De schipper van het zeiljacht had zijn nieuwjaarstocht iets anders voorgesteld, maar was zeer blij met de hulp van de KNRM. Na het afmeren zijn de reddingboten van de KNRM weer retour station Marken gegaan.
 
Gepubliceerd op donderdag 1 januari 2015

Bron: KNRM Marken, zondag 4 januari 2015

naar Marker Nieuws indexpagina