naar Marker Nieuws indexpagina
Project ‘Amsterdam Bezoeken, Holland Zien’ genomineerd voor Ulysses Award
Samenwerking Metropoolregio Amsterdam genomineerd voor toeristische 'Nobelprijs' Verenigde Naties
 
 Het project ‘Amsterdam Bezoeken, Holland Zien’ is genomineerd voor de Ulysses Award van UNWTO, het officiële toeristisch agentschap van de Verenigde Naties. Het project, dat een regionale samenwerking is tussen de Stadsregio Amsterdam, 27 gemeenten, Provincie Noord-Holland en Provincie Flevoland is er op gericht om toeristen vanuit Amsterdam te spreiden over de regio. 

 ‘Amsterdam Bezoeken, Holland Zien’ loopt al meer dan vijf jaar. De gezamenlijke overheden binnen de Metropoolregio Amsterdam proberen de aantrekkingskracht van Amsterdam in te zetten om internationale toeristen aan te trekken, en vervolgens zoveel mogelijk te spreiden over de regio. Dit blijkt succesvol; het aantal internationale bezoekers dat vanuit Amsterdam een bezoek brengt aan de regio is sinds aanvang van het project met bijna 30% toe genomen, en de bijbehorende bestedingen die zij in de regio doen zijn per jaar met bijna 300 miljoen euro gestegen.
(*Bron: Bezoekers Onderzoek Amsterdam, Amsterdam Marketing 2012)
 
Smalltown Harbours
Zo worden de havenstadjes/dorpen Marken, Monnickendam, Edam en Volendam gepromoot onder de noemer “Smalltown Harbours” en het Waterlandse landschap inclusief de omliggende dorpen en de gemeenten Purmerend, Zeevang, Beemster, Landsmeer en Wormerland als Amsterdam Waterland gepromoot.  
De gemeenten Edam/Volendam en Waterland en de gezamenlijke VVV’s hebben het karakter Smalltown Harbours omarmd en in 2014 hiervoor touroperators en gidsen uitgenodigd om deze vier unieke plaatsen in een gezamenlijk programma te herontdekken. Ook ondernemers nemen de uitingen van Smalltown Harbours steeds meer over in hun communicatie. Op de schepen van de Volendam Marker Express ligt nu bijvoorbeeld een speciale krant, de Tourist Express, met daarin informatie in vier talen over de vier “Smalltown Harbours” met dezelfde stijl en logo’s zoals dat vanuit Amsterdam Marketing gebeurt.
 
Belang van toerisme
Toerisme is ontzettend belangrijk voor de economie van de Metropoolregio Amsterdam. Internationale bezoekers dragen bijna 11 miljard euro bij aan onze economie, zij zorgen voor 80.000 banen en helpen het goede voorzieningenniveau in stand te houden. Bovendien is de toeristische sector een van de weinige sectoren die de komende jaren nog flink zal blijven groeien. Het wordt het op sommige plekken steeds drukker, door groei van het aantal inwoners, een toename van het aantal bezoekers en de groei van bedrijvigheid. Dennis Straat, wethouder Zaanstad en bestuurlijk trekker van het thema Toerisme van de Metropoolregio Amsterdam: “Het spreiden van bezoekers over de regio is daarom niet alleen een economische kans voor de regio, maar biedt ook verlichting van de druk op bijvoorbeeld het centrum van Amsterdam. Deze nominatie bevestigt dat we op een innovatieve manier samenwerken om de regionale economie te versterken.”

Het project past uitstekend binnen het motto ‘IAmsterdam’ van Amsterdam Marketing, de citymarketing organisatie van de Metropoolregio Amsterdam. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor de uitvoering van het project, en hebben het project ingediend voor de award.

De prijsuitreiking van  deze prestigieuze VN awards is tijdens een galadiner op 28 januari in Madrid.
 

Bron: Gemeente Waterland, maandag 12 januari 2015

naar Marker Nieuws indexpagina