naar Marker Nieuws indexpagina
Eerste exemplaar 'De Waterwolf in Waterland' voor burgemeester
 
Het boek 'De Waterwolf in Waterland' is vandaag, 99 jaar na de grote watersnood van 1916, verschenen. Dijkgraaf Luc Kohsiek reikte op Marken het eerste exemplaar uit aan burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon van Waterland. Dit gebied werd destijds zwaar getroffen.
 
De watersnood in de nacht van 13 op 14 januari 1916 kostte alleen op Marken al zestien levens. In totaal kwam 15.000 hectare van Waterland en de Zaanstreek blank te staan. Naast het verlies van vele levens, waren ook de economische verliezen aan vee en bebouwing enorm. Pas eind mei 1916 was het gebied weer droog. 

Het historische boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel blikt Diederik Aten, historicus bij het hoogheemraadschap, terug op de gebeurtenissen tijdens deze grote watersnood en de nasleep ervan. Auteur Frouke Wieringa bespreekt in het tweede deel de in de loop der jaren verschenen literatuur over de watersnood. Het derde deel bestaat uit een facsimile van het destijds populaire plakplaatjesalbum over de ramp, opgezet door de Zaanse firma Ter Wee's Thee.

De boekpresentatie vormt de aftrap voor de herdenking en vele activiteiten die rond 14 januari 2016 gaan plaatsvinden. De herdenking is ook een waarschuwing voor de toekomst. Dijkgraaf Kohsiek: 'De gebeurtenissen van toen wijzen ons op de verantwoordelijkheden van nu. Dijken mˇeten op orde zijn. De strijd voor waterveiligheid in Noord-Holland is nooit voorbij. Zo versterkt HHNK binnenkort ruim 33 kilometer dijk langs het Markermeer, van Hoorn tot Amsterdam. We werken met diverse partijen samen om ook de komende honderd jaar droge voeten te houden.' 

Petekind koningin Wilhelmina
Koningin Wilhelmina was indertijd zo begaan met de ramp, dat zij enkele petekinderen aannam op Marken. Zo ook Lijsje Wilhelmina van Riel. Zij werd tijdens de ramp op Marken geboren. Diep onder de indruk van de gebeurtenissen, nam koningin Wilhelmina haar aan als petekind. Mevrouw Lievendag, dochter van Lijsje, ontving namens haar moeder een exemplaar van het boek: 'Mijn moeder had ieder jaar contact met de koningin. Zij was ge´nteresseerd in moeders leven en met kerst kreeg ze speelgoed toegestuurd. Ook wij als haar kinderen kregen cadeautjes. Ik heb nog een naaimandje van Wilhelmina gehad. Dat zal nu ongeveer 55 jaar oud zijn.'

Ook de heer Reigersman ontving een exemplaar. Zijn grootvader was jhr. ir. C.J.A. Reigersman, destijds als hoofdingenieur-directeur van Provinciale Waterstaat in Noord-Holland betrokken bij de ramp en de bestrijding ervan. Hij werkte aan herstel van de dijken en legde het land weer droog. Zijn gelijknamige kleinzoon koos ook voor het ingenieursvak.
 

Bron: Dichtbij, woensdag 14 januari 2015

naar Marker Nieuws indexpagina