naar Marker Nieuws indexpagina
Interview 'Markers in het Buitenland': Freek Schouten
onder redactie van Marjolein Leijen
Vanaf heden komen in deze rubriek, onder redactie van Marjolein Leijen, interviews met Markers die in het buitenland wonen.
Als eerste in deze reeks Freek Schouten uit Rohnert Park in de USA. 
Freek Schouten met z'n vrouw Teri
 
Interview met Webmaster Freek Schouten, al meer dan 10 jaar de medebedenker en medebeheerder van deze website!
 
Waar ben je precies geboren en opgegroeid?
Freek:
Ik ben geboren in de Minneweg op 18 januari 1962. Toen was het nog Minneweg 5 maar dat veranderde naar 21 toen de buurt meerdere straten kreeg. Er stonden toen nog maar weinig huizen en kan mij de bouw van vele huizen goed herinneren.
 
Wie is je moeder, wie was je vader?
Freek:
Mijn  moeder is Grietje de Groot (van Aaltje van achter de kerk) en mijn vader is Jacob Schouten (van Dirkje)
 
Heb je broers en zussen, en waar wonen ze?
Freek:
Broer Cornelis die woont in Helmond en zuster Aaltje Trijntje (AT) en die woont op de Kerkbuurt.
 
Hoe kom je in USA terecht?
Freek;
In 1988 maakte ik samen met mijn vriend Kees Schouten een rondreis door Canada en Amerika. Op een dag stopten we in een klein plaatsje in de staat Montana in Amerika en daar liep ik mijn toekomstige vrouw tegen het lijf. Een paar maanden later zijn we verloofd tijdens een reis gedurende de kerstdagen en toen hebben we het hele emigratie process in werking gezet zodat we in augustus 1989 zijn getrouwd.
 
Ben je daar vaak verhuisd of ben je honkvast?
Freek:
Na ons huwelijk woonden we een jaar in Anaconda Montana om vervolgens te verhuizen naar Las Vegas Nevada, waar we van 1990 t/m 1997 hebben gewoond. Nu wonen we alweer meer dan 17 jaar in Rohnert Park California een plaatsje zo een 65 kilometer ten noorden van San Francisco.
California is een prachtige staat om te wonen, meestal mooi weer, een soort van Middellandse zee klimaat en er is veel te doen en te zien, dus we zullen hier wel blijven wonen.
 
Ben je veel voor je werk onderweg, en hoeveel uur in de week werk je?
Freek:
De laatste paar jaar werk ik meestal vanuit mijn kantoor in San Francisco maar daarvoor heb ik veel gereisd voor mijn werk. Ons hoofdkantoor staat aan de oostkust dus dat is 5 uur vliegen, maar ook vaak naar Los Angeles, alhoewel dat niet zover weg is, ongeveer 650 kilometer, ongeveer een uur vliegen.
Ik werk gemiddeld 40 to 45 uur per week en het woon/werk verkeer neemt ongeveer 15 uur per week in beslag. Af en toe werk ik thuis als het mogelijk is.
 
Heb je erg moeten wennen aan het leven op een ander continent?
Freek:
In het begin wel natuurlijk. Je bent in een ander land met andere gewoontes en cultuur. Ik ben er vrij snel aan gewend, en je moet je ook gewoon aanpassen. Als je eenmaal en baan start dan gaat het allemaal snel en je went aan je nieuwe mede burgers en hun gewoontes.
 
Wat maakt het leven in de USA anders dan in Nederland?
Freek:
ik vind dat je hier wat meer op je eigen bent. Iedereen zorgt voor zichzelf en dat komt natuurlijke mede doordat er hier minder sociale voorzieningen zijn, alhoewel het hier in Californie wel wat beter is geregeld dan in de meeste andere staten. Het leven is ook meer gejaagd, minder vrije tijd en langer werken, dus minder tijd om te ontspannen. Alles gaat hier bijna 24 uur per dag door wat soms ook wel makkelijk is.
 
Kom je nog vaak op Marken?
Freek:
Niet heel vaak, ben er laatst nog eind maart geweest. Vanwege mijn werk heb ik een vakbeurs bezocht. Daarvoor was het alweer meer dan 9 jaar geleden sinds ik op Marken was geweest. Dus nee, ik kom niet zo vaak.
 
Vind je het hier erg veranderd vergeleken met vˇˇr 1989?
Freek:
Marken is op zich niet zoveel veranderd, er staan wat meer huizen die er voor 1989 nog niet stonden. Ja de mensen worden natuurlijk ouder zoals je zelf ook ouder wordt. In maart heb ik diverse mensen gesproken die ik al in 25 jaar niet had gezien, dat was wel leuk.
 
Heb jullie je kinderen tweetalig opgevoed?
Freek:
Dat hebben we niet alhoewel ze het vrij aardig kunnen verstaan. Omdat ik altijd in plaatsen heb gewoond waar weinig Hollanders waren ben ik zelf automatisch ook Engels gaan spreken dit ook vanwege dat mijn vrouw en haar familie natuurlijk ook alleen Engels spreken.  
                                                                                  
Freek, bedankt voor het interview, en ik vind het een wonder dat je met deze reis- en werktijden nog de tijd kan vinden om de site zo goed bij te houden! Welke Marker in het buitenland wil je nomineren als volgende voor een interview?
Freek:
Ik nomineer Dirk Zeeman uit Studena in TsjechiŰ!
 
Interview: Marjolein Leijen
 

Bron: Marjolein Leijen, zaterdag 17 januari 2015

naar Marker Nieuws indexpagina