naar Marker Nieuws indexpagina
Klompenmakerij Marken blaast oude tradities nieuw leven in
Op de foto Menzo & Amber op de eerste etage van de klompenmakerij
Marker ondersteuning vanuit een Marker organisatie voor de sportieve trots van Marken zelf. Zo zouden we de nieuwe sponsordeal voor Sportvereniging Marken willen omschrijven. Toch is de man achter de nieuwe sponsor géén Marker. Wel is hij dagelijks bezig met de lokale tradities om deze zichtbaar te maken voor bezoekers. We hebben het over de 52-jarige Bas Bouter, eigenaar van gloednieuwe sponsor ‘Klompenmakerij Marken’ van Sportvereniging Marken.
 
 
Bas Bouter
 
Bouter voelt zich naar eigen zeggen ‘te gast’ op Marken en wil zich ook zo gedragen. Zijn besluit om enkele jaren geleden te investeren in de klompenmakerij kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Marken kent weinig tot geen ondernemers, maar wel een rijk pakket aan historie. Wie voet zet binnen de klompenmakerij van vandaag de dag vindt dit historisch kader terug. De klederdracht, het inrichten van een typische Marker huiskamer en uiteraard de traditionele klompen lachen de bezoekers tegemoet. Bouter vindt de cultuur op Marken leuk en bovenal interessant.
Voor zijn onderneming is het belangrijk de balans te vinden tussen het zo goed mogelijk neerzetten van de facetten die Marken uniek maakt en aantrekkelijk te blijven voor meerdere doelgroepen. Het is en blijft ondernemen wat de klok slaat. Te denken valt aan dagjesmensen, wandelaars en toeristen. Laatstgenoemde groep komt op jaarbasis in groten getale naar het eiland via bijvoorbeeld boot of touringcar. Hoewel Bouter net als alle ondernemingen op Marken profiteert van de stroom aan toeristen, is en wil hij niet gebonden zijn aan organisaties die het vervoer naar Marken verzorgen. Het is een zelfstandige onderneming die zoveel als mogelijk de Marker identiteit wil laten zien.
De Klompenmakerij is altijd bezig met het verzamelen van onderdelen die de cultuur van Marken etaleren. Dit kunnen kledingstukken, serviesgoed, meubilair of andere onderdelen zijn. Bas Bouter komt graag in contact met alle Markers. Hij mag dan veel tijd en aandacht steken in de lokale tradities, hij heeft zeker niet de illusie alles te weten. Hij leert elke dag en wil graag door kenners aangesproken worden op eventuele onjuistheden. Een open verstandhouding vanuit de positie als gast op het eiland, zo ziet hij het zelf graag. Wij hopen Bas en zijn personeel in elk geval in 2015 te ontmoeten langs onze velden. Want men mag dan op klompen zijn begonnen in Zunderdorp, SV Marken wil op haar klompen terug naar de eerste klasse!

Bron: Sportvereniging Marken, zaterdag 31 januari 2015

naar Marker Nieuws indexpagina